Poljoprivrednicima nadohvat ruke najnovija sjemena i hibridi

Poljoprivredni proizvođači od sada će biti u istoj ravni sa onima u EU, jer će nadohvat ruke imati najnovija sjemena i hibirde koji će im omogućiti veće prinose i bolju konkurentnost, piše “Glas Srpske”.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarska i vodoprivrede su naveli da se potrebe domaćeg tržišta u sjemenskoj proizvodnji podmiruju najvećim dijelom iz uvoza.

Do sada je na snazi bio zakon kojim je bilo propisano da se bez ispitivanja na oglednom polju i u laboratoriji mogu priznati sorte koje su registrovane u zemljama u okruženju sa kojima graniči BiH, a imaju slične agroekološke uslove.

Međutim, budući da je Hrvatska članica EU, u Republici Srpskoj su se priznavale i prometovale samo sorte sjemena priznate u Srbiji, naveli su u Ministarstvu.

Izmjenama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, koje su nedavno usvojene u Narodnoj skupštini, stvorena je mogućnost priznavanja sorti registrovanih u članicama EU bez ispitivanja na oglednom polju ili laboratoriji, ako imaju slične agroekološke uslove.

Na ovaj način poljoprivredni proizvođači dobijaju nove sorte i hibride sjemena, a uvoznici i distributeri mogućnost da lakše apliciraju i dobijaju odobrenja za registraciju sorti i hibrida koji su već ispitani u EU ili državama u okruženju sa kojima graniči BiH, pojasnili su u resornom ministarstvu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *