Pokrenut postupak utvrđivanja da li je Đukanović povrijedio ustav

Skupština Crne Gore usvojila je danas Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav zbog postupanja na Cetinju tokom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić najavio je da će Prijedlog uputiti Ustavnom sudu, koji donosi odluku o tome da li je predsjednik podvrijedio Ustav ili ne.

Ako Ustavni sud procijeni da je predsjednik povrijedio Ustav, Skupština nakon toga sa 41 glasom poslanika može da donese odluku o njegovom razrješenju.

Prijedlog za pokretanje postupka podržao je 41 poslanik vladajuće većine, a protiv je bilo 36.

Poslanici vladajuće većine su tokom rasprave ocijenili da je jasno da je Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali “politikantskim pamfletom”.

Prijedlog je inicirala Socijalistička narodna partija /SNP/, a povod je bila izjava Đukanovića od 28. avgusta kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija u tom gradu.

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države”, rekao je tada Đukanović.

U prijedlogu SNP-a navodi se da je ovakvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14 Ustava koji propisuje da su “vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”.

Navedeno je i da je Đukanović prekršio član 161 Krivičnog zakonika “organizujući i pozivajući na sprečavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović”.

Ustoličenje je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti dijela građana, blokade puteva prema Cetinju. Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a mitropolit je, sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, helikopterom Vojske Crne Gore stigao na Cetinje i ceremonija ustoličenja je održana u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je došao na protest 4. septembra, prošetao ulicama Cetinja i do kasno u noć sjedio u Gradskoj kafani sa funkcionerima DPS-a i dijela opozicionih partija, biznismenima, simpatizerima.

Javnosti još nije dostupna informacija da li će Veljović odgovarati ili je oslobođen sumnje da je predvodio demonstrante u probijanju policijskog kordona na Cetinju uoči ustoličenja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *