Pokrenut disciplinski postupak protiv dva ljekara /VIDEO/

Zbog za sada nerazjašnjene smrti 11-ogodišnjeg dječaka Aleksandra Kovača, koji se liječio u bijeljinskoj bolnici, biće pokrenut disciplinski postupak i do daljeg zabranjen rad za dva ljekara, izjavio je novinarima direktor Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina Zlatko Maksimović.

“Jutros sam donio rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića, jer je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila da su učinjene proceduralne greške sa njihove strane”, naveo je Maksimović.

Maksimović je rekao da je dao nalog načelnici Pedijatrije da zabrani do daljeg rad ovim ljekarima sa pacijentima.

On je naveo da su 23 člana stručnog kolegijuma danas jednoglasno podržala njegovu odluku, kao i da je o svemu obavijestio ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića.

“I u narednom periodu daću sve od sebe da se ispita sve do najsitnijih detalja, a u vezi sa ovim slučajem, sigurno ću biti na strani istine i ukoliko ima odgovornosti iz ove zdravstvene ustanove, biće preduzete adekvatne mjere”, rekao je Maksimović.

On je dodao da je juče razgovarao sa porodicom Kovač, saslušao i njihovu stranu, izjavio im saučeće i zahvalio za korektan razgovor u ovom teškom momentu.

“Sve što porodica kaže, oni su u pravu, jer su izgubili dijete”, rekao je Maksimović.

Maksimović je podsjetio da se 28. avgusta, čim je saznao da je dijete preminulo, odmah ujutru obratio Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od kojih je zahijevao da se radi utvrđivanja tačnog uzroka smrti izvrši obukcija maloljetnog pacijenta.

On je dodao da je 29. avgusta, imenovao Komisiju za unutrašnji nadzor te da je nakon dobijene radne verzije Komisije 10. septembra, obavijestio resornog ministra i zatražio sprovođenje vanrednog stručnog nadzora.

Maksimović je rekao da se obratio i direktoru Instituta za zaštitu majke i djeteta Radoju Simiću, največoj klinici na Balkanu, te direktoru Univerzitetske klinike “Tiršova” Siniši Dučiću, Medicinskom fakultetu Foča da mu daju prijedlog zaposlenog iz nihove ustanove koji će biti angažovan u bijeljinskoj bolnici kao član Komisije za stručni nadzor u postupku liječenja maloljetnog pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi u Bijeljini.

On je dodao da su u Komisiju izabrali doktore nauka koji sada rade svoj posao.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju Ivka Džuveleković rekla je da je dječak primljen u bijeljinsku bolnicu sa glavoboljom i povraćanjem koji su počeli dan ranije.

“Sat vremena prije nego što je primljen na hospitalizaciju na naše odjeljenje pregledao ga je neurolog, kome inicijalno i bio upućen. Neurološki nalaz dječaka u tom momentu je bio uredan, a nakon tog pregleda, upućen je pedijatru, pregledala ga je dežurna doktorka koja je predložila hospitalizaciju”, rekla je Džuvelekovićeva i dodala da su roditelji ostali sa dječakom na opservaciji.

Prema njenim riječima, tokom boravka u Bolnici, što je ukupno trajalo dva dana, učinjene su određene laboratorijske analize i konsultativni pregledi u skladu sa kliničkom slikom djeteta.

“Osim njegovog stabilnog opšteg stanja, urednog neurološkog statusa, dječak je bio afebrilan, nije imao povišenu temperaturu”, rekla je ona.

Ona je dodala da su stanje djeteta pratila po tri pedijatra kroz dežurstva, a pregladala su ga dva neurologa, ORL specijalista, oftalmolog.

“Stanje se pogoršava u ponedjeljak, 28. avgusta, tokom posjete roditelja, oko 14.30 časova, jer dijete u jednom momentu ne prepoznaje oca. U tom trenutku je odlučeno da se uputi u UKC Banjaluka, gdje je moguće sprovesti kompletnu neuroradiološku dijagnostiku”, navela je Džuvelekovićeva.

Ona je dodala da je tokom transporta dječak imao krizu svijesti, epileptički napad nakon čega je bio kardio-respiratorno stabilan, ali sa poremećajem svijesti, koja se nije uspostavljala.

“U Banjaluku je stigao, ljekari su pokušali da ga stabilizuju, intubirali su ga, uradili određene analize i, nažalost, u 19.30 časova, dječak je doživio fatalni ishod”, rekla je ona.

Pomoćnik direktora Bolnice i predsjednik Komisije za unutrašnji nadzor Nela Mitrović novinarima je rekla da je komisija od formiranja do danas održala tri sastanka i provjerila svu medicinsku dokumentaciju koja je vođena u vezi dječaka Aleksandra Kovača, kao i tok transporta.

“Komisija je utvrdila da je bilo proceduralnih grešaka doktorke Branke Gavrić i doktora Bojana Gajića”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je navela da je u toku rad Komisije za eksterni nadzor i da će javnost biti blagovremeno obaviještena po završetku obavljenog posla.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *