Pojednostavljena procedura vantjelesne oplodnje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku da, ukoliko zbog virusa korona postupak vantjelesne oplodnje bude prekinut, osiguraniku bude izdato novo rješenje za ovu proceduru.

– Ženi se u slučaju dobijanja virusa korona prekinuta procedura vantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovo, u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila virus korona – saopšteno je iz FZO.

Iz Fonda ističu da je ovo omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, s ciljem da se osiguranicima u pandemiji maksimalno olakša pristup i korišćenje zdravstvene zaštite.

– Fond je tako, osim finansiranja pulmološke rehabilitacije za osiguranike koji su preležali virus korona, te finansiranja zdravstvenih usluga za sve građane, donio i ovu odluku, što je pokazatelj da odluke kreiramo prateći aktuelnu epidemiološku situaciji i potrebe osiguranika u novonastaloj situaciji – ističu u FZO.

Kako se naglašava, Fond je i na ovaj način nastojao da preduprijedi i prilagodi propise novoj stuaciji, kako bi i zdravstvene ustanove, ali i osiguranici znali kako da postupaju, jer je epidemiološka slika i dalje nepovoljna.

– Podsjećamo da Fond zdravstvenog osiguranja finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za bračne parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu. Osim toga, među prvim fondovima u regionu smo počeli da finansiramo i čuvanje embriona na dvije godine, dok su ranije ovu uslugu osiguranici plaćali sami – navode u FZO.

Fond je u prošloj godini odobrio ukupno 615 zahjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, a kada je riječ o čuvanju embriona, u 2020. godini finansirao je čuvanje i zamrzavanje embriona za 209 bračnih parova.

Ugovor za pružanje ove usluge osiguranicima Fonda zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom “Medikos” iz Banjaluke. Јedna procedura košta oko 5.500 KM i podrazumijeva kompletnu proceduru – dijagnostiku, terapiju i sam postupak.

Od 2007. godine, od kada Fond finansira vantjelesnu oplodnju, pa do danas, rođeno je 1.400 beba.

Iz Fonda navode da, kada je riječ o vantjelesnoj oplodnji, Republika Srpska značajno prednjači u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega su imali slučajeve da građani FBiH žele da se prijave kod FZO na osiguranje kako bi ostvarili pravo na vantjelesnu oplodnju.

– Takođe, maksimalno smo pojednostavili proceduru ostvarivanja ovog prava za osiguranike, jer u zemljama regiona osiguranici znatno teže i komplikovanije ostvaruju ovo pravo, uz mnogo više potrebne dokumentacije, nego što je slučaj kod nas – naglašavaju u FZO.

U ovom fondu kažu da je kod njih potrebno priložiti prijedlog ginekologa i kopiju vjenčanog lista ili ovjerenu izjavu da je par u vanbračnoj zajednici.

U slučaju da se vantjelesna oplodnja ne može obaviti u Republici Srpskoj, uz mišljenje zdravstvene ustanove sa kojom FZO ima ugovor, osiguranici mogu da ostvare pravo na refundaciju troškova vantjelesne oplodnje koju su uradili u nekoj od ustanova u inostranstvu, u skladu sa cjenovnikom Fonda.

– Fond je još ranije našim aktom dodatno uredio ovu oblast, precizirajući u kojim slučajevima se odobrava refundacija troškova za postupke rađene izvan Srpske – naglašavaju u FZO.

U FZO podsjećaju da porodiljama i trudnicama u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, a osim toga, osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za sve preglede koji se tiču planiranja porodice.

Od 2019. godine, između ostalog, Fond finansira i lijek “utrogestan” koji veliki broj trudnica koristi zbog čuvanja trudnoće i sprečavanja prijevremenog porođaja.

– Finansiranje vantjelesne oplodnje, kao i ova prava su konkretne mjere kojima Fond nastoji da pruži podršku pronatalitetnoj politici Republike Srpske – zaključuje se u saopštenju FZO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *