Podizanje praga za oporezivanje spas od katanca

Republički parlament podržaće inicijative usmjerene ka vlastima na nivou BiH da prag za ulazak u PDV sistem za preduzetničke i zanatske radnje sa trenutnih 50.000 KM bude podignut na 100.000 ili više, s ciljem njihovog opstanka.

Istakao je to predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić dodavši da je ta osnovica u Srbiji 75.000 evra i da bi njeno podizanje u BiH sigurno pomoglo i spaslo od gašenja male preduzetničke i zanatske radnje koje su dio velike porodice u privredi Srpske.

– Ne smijemo ih zanemariti i oni ne smiju biti ostavljeni jer stvaraju veliku dobit za Srpsku – rekao je Stevandić juče na prvoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva Srpske koja je održana u Laktašima.

Prema Zakonu o PDV-u BiH, preduzeća koja ostvaruju promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou dužna su da se registruju u sistem PDV-a. Zanatlije kažu da je taj iznos bio razumljiv kada je usvajan zakon, ali danas je to mali godišnji promet čak i za male radnje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je za “Glas Srpske” da bi podizanje praga PDV-a sačuvalo mnoge radnje od katanca.

– Inflacija je uradila svoje, osnovica od 100.000 maraka je realna. Od toga bi najviše koristi imali frizeri, tesari, moleri, keramičari – rekao je Bratić.

On je rekao da sat otkucava te da je takva mjera hitno potrebna da se spase zanatstvo.

– Vrijeme prolazi, ne možemo čekati dovijeka. Ljudi odlaze i zatvaraju radnje. Ako se to ne poveća, trećini radnji prijeti zatvaranje – rekao je Bratić.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za “Glas Srpske” da zbog inflacije mnogi koji su se uklapali u 50.000 KM više to neće moći.

– Mali preduzetnici, zanatlije doći će u situaciju da će sa trenutnim cijenama lako preći  cenzus, odnosno 50.000 KM, te će morati ući u sistem PDV-a, što osim poskupljenja njihovih usluga podrazumijeva i velike administrativne, birokratske, knjigovodstvene procedure – rekao je Pavlović.

Ambijent

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je na Prvoj međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva da je veoma važno da resorno ministarstvo učini sve što može kada je riječ o podsticajima i zajedno sa privrednicima radi na stvaranju što boljeg poslovnog ambijenta kroz izmjenu određenih zakonskih rješenja.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je na području grada registrovano 535 privrednika koji se bave zanatskim djelatnostima, naglasivši da lokalna vlast želi da bude servis privredi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *