Početkom avgusta primjena IZIS-a u cijeloj Srpskoj

Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ trebao bi početkom avgusta da počne da se primjenjuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske, potvrđeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Kako su rekli u FZO, osiguranici u svim poslovnicama FZO već mogu da podižu svoje elektronske kartice, a na internet stranici Fonda na linku https://izis.org/lokacija-ezk/ da li je za njih izrađena elektronska zdravstvena kartica i u kojoj poslovnici se nalazi.

“Budući da je veliki broj građana zainteresovan da preuzme svoju elektronsku karticu, mogućnost provjere na internet stranici Fonda značajno će ubrzati ovaj proces jer će osiguranici tačno znati u kojoj poslovnici treba da preuzmu svoju elektronsku karticu”, navode iz FZO Republike Srpske.

Iz FZO navode da u nekim poslovnicama poput Banjaluke, zbog većeg broja elektronskih kartica, osiguranici prvo podnose zahtjev za preuzimanje elektronske kartice, a kada se pronađu kartice, jer vrlo često jedan osiguranik podiže i za sve svoje članove porodice, naknadno se kontaktiraju kako bi ih i lično preuzeli.

Na ovaj način, kako navode u FZO, nastoje spriječiti gužve u poslovnicama, ali i da osiguranici ne čekaju dugo u redovima na svoju karticu.

“Osim toga, veće poslovnice, poput Banjaluke, Bijeljine, Prijedora i drugih već su se aktivno uključile u podjelu elektronskih kartica da se u sjedište firmi poslodavaca dostave elektronske kartice za sve radnike koji su zaposleni u toj firmi, upravo da se spriječe gužve u poslovnicama i da osiguranici ne moraju pojedinačno da dolaze po svoju elektronsku karticu”, navode u FZO Republike Srpske.

Iz FZO naglašavaju da nijedno pravo neće biti ukinuto ukoliko se odmah ne preuzme elektronska kartica jer nije ostavljen rok za njeno preuzimanje i osiguranici svoja prava mogu nesmetano da ostvaruju i ukoliko ne podignu svoju e-karticu.

Do sada je više od 100.000 osiguranika u cijeloj Republici Srpskoj preuzelo svoju elektronsku karticu.

Iz FZO Republike Srpske navode da elektronske kartice osiguranici mogu podići u poslovnicama Fonda u onim opštinama u kojima su registrovani i u timovima porodične medicine.

“Fond nije predvidio rokove za preuzimanje elektronskih kartica upravo zbog aktuelne epidemiološke situacije, te nijedno pravo neće biti uskraćeno ukoliko osiguranici još nisu preuzeli svoju elektronsku karticu”, naglašavaju iz FZO Republike Srpske.

Sve dok traje vanredna situacija u Republici Srpskoj, zdravstvena zaštita u javnim ustanovama je obezbijeđena za sve građane, čak i neosigurane, i iz Fonda naglašavaju da nema potrebe ni da se ovjeravaju knjižice.

Elektronske kartice, kako navode iz FZO, se ne ovjeravaju i neće se ovjeravati ni kada se ukine vanredna situacija.

Iz FZO navode da osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice.

Prve elektronske kartice su besplatne, odnosno osiguranici ih ne plaćaju, a u slučaju da se desi da za nekoga nije izrađena elektronska kartica, osigurano lice može u poslovnicama FZO podnijeti zahtjev za karticu i u najkraćem mogućem roku kartica će biti pripremljena.

Pored elektronskih kartica, Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ podrazumijeva i upotrebu elektronskog kartona, elektronske uputnice i recepta.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske.

“Ovim projektom se povezuju zdravstvene ustanove različitih nivoa u jedan jedinstven sistem, koji će omogućiti razmjenu medicinskih podataka pacijenata uz formiranje jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona za svakog stanovnika Republike Srpske”, pojašnjavaju iz FZO Republike Srpske.

Iz FZO Republike Srpske dodaju da će dosadašnji kartoni pacijenata biti zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni /ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti/.

Ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu, kako pojašnjavaju u FZO, imaju detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao itd.

“Zahvaljujući ovome, između ostalog, biće izbjegnuto dupliranje pregleda, jer urađen pregled u jednoj ustanovi, biće automatski vidljiv svim ostalim ljekarima koji liječe pacijenta i u drugim ustanovama i drugim nivoima zdravstvene zaštite, te se ne može desiti da se iste usluge pacijentu pruže više puta i slično. Time će se smanjiti i liste čekanja na pojedine preglede, a to su samo neke od brojnih prednosti koje ovaj projekat donosi”, kažu u FZO.

Od ovog projekta, za koji u FZO kažu da je jedan od najvažnijih u Republici Srpskoj, očekuje se da će donijeti mnogobrojne prednosti i uštede zdravstvenom sistemu, odnosno građanima koji će imati još bolju, efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *