Početak nastave prolongiran u jednoj osnovnoj i dvije srednje škole

U jednoj osnovnoj i dvije srednje škole u Republici Srpskoj početak nastave odgođen je zbog uređenja školskih objekata, dok su u ostalim školama stvoreni uslovi za nesmetan početak nastavnog procesa u školskoj 2021-2022. godini.

Saglasnost za odgađanje početka nastavnog procesa za učenike predmetne nastave dobila je Osnovna škola /OŠ/ “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva, zbog završetka radova na rekonstrukciji i zamjeni stolarije na objektu škole, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učenici predmetne nastave ove škole sa nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra, dok će učenici razredne nastave sa nastavom početi 1. septembra u objektu Područnog odjeljenja Đendići.

Kada je riječ o srednjim školama, početak nastave u novoj školskoj godini prolongiran je u Mašinskoj školi i Gimnaziji u Mrkonjić Gradu, koje koriste isti objekat, zbog završetka radova na unutrašnjem uređenju školskog objekta, kao i u Centru srednjih škola “Petar Kočić” u Srpsu zbog završetka sanacije školskog objekta.

U školskoj 2021-2022. godini u Republici Srpskoj je, prema trenutnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, 85.500 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca.

U Republici Srpskoj ima 187 osnovnih škola, te 95 srednjih škola, od kojih 89 javnih i šest privatnih srednjih škola.

Vakcinisano je 40 odsto prosvjetnih radnika u odnosu na ukupan broj zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Institut za javno zdravstvo izdao je preporuke za nošenje zaštitnih maki u školama, prema kojima svi učenici u Srpskoj obavezno treba da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska iz škole, odlaska u toalet i u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se susreću sa djecom iz drugih odjeljenja/razreda.

Za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, mogućnost nošenje maske tokom časa se procjenjuje od strane nadležnog nastavnika, da bi nošenje maske imalo efekta, bitno je da djeca nose maske adekvatne veličine i da je nose pravilno, bez skidanja, pomjeranja i dodirivanja rukama.

Učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola obavezno treba da nose maske tokom usmenog odgovaranja, a preporučuje se da maske nose i tokom cijelog časa, s obzirom na učestaliji prenos infekcije u toj dobi, bolju saradnju u smislu pravilne upotrebe maske i posljedično veći efekat ove mjere u navedenoj dobi, te činjenicu da više nastavnika u toku školskog dana bude u kontaktu sa učenicima ove dobi.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da osobe starije od 12 godina nose maske u skladu sa preporukama za odrasle osobe, te je ovo u skladu sa obavezom nošenja maski u zatvorenom prostoru u Republici Srpskoj.

Djeca mogu da nose jednokratne medicinske maske ili platnene maske, zavisno od dostupnosti. Bitno je da je maska odgovarajuće veličine, te da dobro naliježe na lice.

S obzirom na dužinu trajanja nastave, potrebno je da učenici uvijek imaju i rezervnu masku, ukoliko se ona koju nose ošteti, zaprlja ili pokvasi, jer se u tom slučaju maska mora zamijeniti. Maska se treba promijeniti barem nakon tri do četiri sata, ukoliko se prije toga ne zaprlja/pokvasi.

Jednokratna medicinska maska se mora baciti, a platnena maska se mora oprati i opeglati, nakon jednog korištenja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *