Počela školska godina u specifičnim uslovima /VIDEO/

U Republici Srpskoj danas je počela školska godina, a učenici su jedva dočekali da se vrate u klupe nakon višemjesečnog odsustva.

Nastava se zbog epidemije virusa korona odvija u drugačijim uslovimaMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su škole u Srpskoj spremne za današnji početak nove školske godine i naglasila da su pripremljene sve mjere u vezi sa zaštitom od virusa korona koje propisuje Institut za javno zdravstvo Srpske i kojih se treba pridržavati, kako bi se nastava odijala nesmetano. Prema njenim riječima, lokalna zajednica je odgovorna za epidemiološku situaciju u smislu samih postupanja njenih stanovnika.

u Srpskoj ima ukupno 133.000 učenika osnovnih i srednjih škola i oko 17.500 zaposlenih. Svaka škola će imati beskontatni toplomjer ukoliko se neko od učenika ili nastavnika prijavi da ima određene zdravstvene tegobe.

U OŠ “Zmaj Jova Jovanović” kažu da su u ovoj školi svi, od domara pa do direktora upoznati o procedurama ukoliko se desi slučaj zaraze virusom korona.

Učenici koji pohađaju Područnu osnovnu školu u Liplju kod Zvornika nisu jutros krenuli na nastavu kako je predviđeno. 13 učenika sa roditeljima štrajkuju zbog problema koji traje godinama, a koji, prema svemu sudeći, uskoro neće biti riješen.

Roditelji kažu da će ostati u štrajku koliko god treba, odnosno da neće dopustiti djeci da nastave pohađati nastavu sve dok u matične knjige ne bude opet upisan bosanski jezik.

Nova školska godina u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je danas samo u Kantonu Sarajevo. Zbog pandemije koronavirusa, nastava će se odvijati u novim okolnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *