Počela sezona lova u Republici Srpskoj

Nakon ljetne pauze lovci širom Srpske ponovo su okačili puške na ramena i vratili se u lovišta, a ove godine, kako kažu, evidentiran je veći broj divljih svinja koje su činile štetu na poljoprivrednim usjevima, zbog čega su morali sprovoditi i vanredne odstrele.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić potvrdio je za “Glas” da su se lovci vratili u lovišta dodavši da su u mjestima gdje su se pojavile migracione divljači, poput divlje svinje koja je činila štetu, određena udruženja bila primorana da vrše vanredni odstrel.

– Već u punom kapacitetu vikendima imamo lovce u šumi. S obzirom na to da je počela lovna sezona, svi se mole za maksimalan oprez i poštovanje svih pravila – rekao je Minić dodavši da bi o lovu trebalo da budu obaviješteni i građani s ciljem bezbjednosti koja uvijek mora da bude na prvom mjestu.

Stručno lice za lovstvo u banjalučkom Lovačkom udruženju “Zmijanje” Darko Jovanić rekao je za “Glas” da su tokom juna imali odstrel srndaća, koji je uspješno završen, te da su period pauze iskoristili za popravku i izgradnju objekata, te pripreme za predstojeću zimu.

– U skladu sa važećim zakonskim aktima, početkom septembra su počele akcije organizovane s ciljem redukcije brojnosti predatora, na prvom mjestu lisice i šakala – rekao je Jovanić. 

Predsjednik Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice Slobodan Borojević kaže da će lovci tokom ovog mjeseca isključivo loviti divlju svinju, šakala i lisicu.

– Sve se to radi s ciljem sprečavanja štete na poljoprivrednim usjevima, a od oktobra kreće lov i na ostalu vrstu divljači, kako je predvidio kalendar lova – rekao je Borojević.

Vanredni odstrel divlje svinje morali su sprovoditi i u prnjavorskom Lovačkom udruženju “Borik”.

– Morali smo praviti vanredni odstrel divlje svinje, jer su pričinjavale veliku štetu, a sada smo krenuli sa redovnim lovom na divlje svinje i prepelice – rekao je predsjednik ovog udruženja Slaviša Ljubojević i dodao da ih u narednom periodu očekuje lov fazana, te šakala i lisica.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *