Počela sadnja industrijskog krompira u Semberiji na oko 600 dunuma zemlje /VIDEO/

Čekali su uzgajivači industrijskog krompira povoljne vremenske uslove kako bi ušli u ovogodišnje poslove koji su zbog hladnih martovskih dana počeli petnaestak dana kasnije nego što je to uobičajeno u Semberiji. Sunce i nešto visočije temperature pokrenule su sadnnju krompira, pa dok jedni pripremaju zemljište, drugi su industrijski krompir već zaorali.

I mnogi će ovaj posao obaviti u rekordnom roku jer je uz mehanizaciju kojom raspolažu i učinak radova bolji. Proizvodnja krompira za potrebe industrije mnoge je u Semberiji prije pet-šest  godina okrenula ovom poslu, čime je ozvaničen i povratak ove kulture na njive gdje je nekada ranije intenzivnije stasavala. Ovogodišnji proljećni radovi jesu skuplji, ali proizvođači kažu da će im dodatna podsticajna sredstva koja je ka primarnoj proizvodnji usmjerilo resorno ministarstvo Srpske umanjiti troškove.

Prije sadnje krompira trebalo je njive obogatiti đubrivom. Godina po pitanju cijena repromaterijala značajno je drugačija nego ona prošla, ipak organizovana proizvodnja industrijskog krompira u Semberiji podrazumijevala je za proizvođače određene olakšice što im je umanjilo troškove.

Organizator proizvodnje industrijskog krompira za potrebe lokalne fabrike je Opšta poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” iz Janje. Ove godine proizvodnja će biti postavljena na manjim površinama u odnosu na lane, ali se na njivama vrijedno radi kako bi se sustigli kalendarski rokovi predviđeni za ovaj posao. Na njivama i nova sorta krompira koja je prošle godine odoljela suši.

Činjenica je da je zbog potreba dvije fabrike u Semberiji i Srebrenici prošle godine veća površina na ovom području bila pod industrijskim krompirom, ove godine sa radom je prestala fabrika GGB Srebrenica, kojoj je prošle godine isporučen u skladu sa ugovorom krompir proizveden na 30 hektara oranice.U ovoj kalendarskoj godini krompir će stasavati na oko 600 dunuma zemlje za potrebe Semberke u Janji.

Pa će tako troškovi u proizvodnji industrijskoj krompira biti u odnosu na lane veći za 10 do 15 odsto, da se nije ranije ušlo u rezervaciju sjetvenih repromaterijala, bili bi ovi izdaci znatno veći.

Zadruga “Agrofarmer” je u poslu čiju je organizaciju preuzela godinama unazad obezbjedila mehanizaciju i druga sredstva neophodna za rad. U vrijeme kada se od nekih poslova u agraru odustaje na ponos je Semberije što vrijedni proizvođači industrijski krompir ne zapostavljaju. Zadovoljni su ugovorenom cijenom, ali ističu u ovoj zadruzi značaj republičkih podsticaja koji se plasiraju ka proizvođačima za proizvedeno i predato povrće.

Proizvodnju je u lancu zadruga zaokružila. Gazduje i poljoprivrednom apotekom, potražnje za đubrivima kažu ima, ali je evidentno da domaćem tržištu KANA nedostaje. Nadaju se obećanom kontigentu iz Turske.

Jasno je da usljed brojnih turbulencija na tržištu dolazi vrijeme kada se treba okrenuti više domaćim oranicama i više cijeniti poljoprivredne proizvode koji stasavaju na domaćim njivama.

Mnogi se nadaju da će uz veći ulog u proizvodnji, cijena gotovog proizvoda moći ove godine kompenzovati dio troškova, ipak otvoreno tržište je kažu priča za sebe.

Problema bi moglo biti prilikom nicanja krompira jer zemljište nakon veoma blage zime oskudjeva vlagom. Nadaju se uzgajivači da će njihove njive tokom aprila zaobići niske temperature.Struka preporučuje proizvođačima da nakon sjetve a prije nicanja obave u atarima pod krompirom tretmane protiv korova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *