Počela promocija projekta ”Naše je bolje – proizvedeno u Srpskoj” /VIDEO/

Područna privredna komora Bijeljina pokrenula je danas u trgovinskim lancima kampanju označavanja i isticanja proizvoda koji imaju domaće porijeklo s ciljem razvijanja svijesti stanovnika o važnosti kupovine domaćih proizvoda. Aktivnosti se sprovode u sklopu projekta “Naše je bolje-proizvedeno u Srpskoj”.

S obzirom na povećanu fluktuaciju kupaca u predstojećim prazničnim danima, Područna privredna komora Bijeljina pokrenula je kampanju u trgovačkim lancima označavanja i isticanje proizvoda koji imaju domaće porijeklo sa ciljem razvijanja svijesti kod stanovništva o kvalitetu i važnosti kupovine domaćih proizvoda, poboljšanju kvaliteta proizvoda i unapređenje poslovanja domaćih preduzeća, kao i podizanja nivoa njihove konkurentnosti u odnosu na strane proizvođače.

U Udruženjima koja zastupaju interese potrošača napominju da građani ističu činjenicu da je kvalitet domaćih proizvoda na tržištu ujednačen sa kvalitetom proizvoda iz uvoza, međutim razlika je kažu u Udruženju “Zvono” u cijenama.

Ipak kvalitet domaćih proizvoda za razliku od onih koji dolaze iz uvoza možemo lakše kontrolisati, čak i samim uvidom u proces i način proizvodnje, što su ogromne prednosti napominje Vasilić i naš je kaže savjet potrošačima da se uvijek kupuje domaće. Dodaje da je najveći problem kod nas visoka inflacija, koja sama po sebi nije posljedica visokih cijena.

Podrška domaćoj proizvodnji jedini je način očuvanja ekonomske stabilnosti usljed poremećaja na svjetskom tržištu koji utiču i na našu privredu, ocjena je proizvođača, prerađivača i predstavnika institucija Srpske koji promovišu domaće kroz projekat “Naše je bolje”.

Cilj projekta “Naše je bolje” je dodatni podsticaj domaćoj privredi za povećanje proizvodnje, novo zapošljavanje uz jačanje svijesti potrošača da kupovinom domaćih proizvoda pomažu razvoj domaće proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Statristički pokazatelji s kraja novembra ove godine kada je o izvozu, odnosno uvozu riječ jesu nešto bolji, ipak brojke su i dalje na strani uvoza koji je i dalje veći u odnosu na izvoz, napominje Markovićeva i dodaje da je cilj i ove akcije da se domaći proizvodi što više približe potrošačima, što će usloviti i rast potražnje, a samim tim i uticati na smanjenje uvoza.

Privrednicima sa područja bijeljinske regije kako ističu osim izvoza prioritet je domaće tržište. Napominju da ispraćaju jednu od težih poslovnih godina opterećene inflatornim kretanjima, što je uticalo na skok cijena repromaterijala u proizvodnji i preradi. Ipak očekuju da će u prvom kvartalu naredne godine uslijediti stabilizacija tržišta.

Projekat koji ima za cilj da promoviše kvalitetne domaće proizvode i podiže svijest građana o njihovoj kupovini, Privredna komora RS uspješno realizuje još od 2009. godine. U ovoj kampanji do sada su postignuti zavidni rezultati.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *