Počast poginulima na 29. godišnjicu formiranja Prve semberske brigade /VIDEO/

Odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Bijeljini juče je obilježeno 29 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade u čijim je redovima za odbranu srpskog naroda i Republike Srpske poginulo 139 boraca.

U čast i slavu poginulih boraca vijence su ispred Spomen obilježja poginulim borcima Semberije u Otadžbinskom ratu položili predstavnici Gradske uprave Bijeljina, predstavnici Prve semberske brigade i Boračke organizacije grada Bijeljina. Evocirajući uspomene na ratni put Prve semberske lake pješadijske brigade, major Vlado Simić, ratni komandant Prvog bataljona podsjetio je da je Prva semberska brigada formirana dvanaestog aprila 1992. godine, kao prva organizovana vojna struktura na području Semberije, sa osnovnim ciljem da zaštiti srpsko stanovništvo na ovom području.

“Prvo postrojavanje je bilo u selu Brodac, gdje je bio razmješten Prvi bataljon Prve semberske brigade. Naša brigade je dejstvovala na početku rata na brčanskog ratištu, kasnije na području Majevice, gdje je naša zona odgovornosti bila do kraja rata, istakao je Vlado Simić i dodao da su pripadnici brigade branili srpski narod i na području Sarajeva, Krajine, Mrkonjić Grada.

Ignjat Đorđić, pripadnik Prve semberske brigade kaže da je kompletan rat proveo u ovoj brigadi.

Danas je položaj boraca izuzetno težak, ističe Đorđić. To su ljudi koji su zagazili u šestu deceniju života i teško mogu naći zaposlenje.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, istakao je da je narod Semberije i Majevice dao veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Prva semberska brigada odlikovana je Karađorđevom zvijezdom trećeg reda za učešće u odbrani Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *