Poboljšati kvalitet života Roma

Memorandum o razumijevanju potpisan je danas u Bijeljini između predstavnika švajcarskog “Karitasa”, grada Bijeljina i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” radi realizacije projekta “Integralni pristup ka socijalnom uključivanju”.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević rekao je da se nada da će ovaj memorandum rezultirati brojnim kvalitetnim projektima, a gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će biti nastavljen program stambenog zbrinjavanja romske populacije i naveo veoma izražen problem – nezaposlenost.

“Veoma je važno da obuhvatimo veliki dio problema sa kojima se susreću Romi u našoj lokalnoj zajednici i damo sve od sebe da ih ublažimo i rješavamo”, naveo je Petrović.

Bakir Omukić je u ime “Karitasa” rekao da vrijednost projekta “Integralni pristup ka socijalnom uključivanju” iznosi oko dva miliona KM.

On je naveo da je rad na području BiH bio izuzetno uspješan do sada, ali da se radilo samo na projektima stambenog zbrinjavanja, te da je od “Otaharina” i grada Bijeljina potekla ideja o proširivanju saradnje na obrazovanje i zapošljavanje.

Omukić je izrazio nadu da će od nadležnog ministarstva stići pomoć od 300.000 KM, a da će ostatak biti obezbijeđen angažovanjem grada Bijeljina i “Karitasa”.

On je napomenuo da su projekat podržale vlade Švajcarske i Lihenštajna.

Dragan Joković iz Udruženja “Otaharin” rekao je da je Bijeljina opravdala povjerenje i svojim radom pokazala da je jedan od vodećih gradova kada je riječ o inkluziji romske populacije.

“Pokazali smo inovativnost i spremnost da se temeljno bavimo ovom problematikom putem integrativnog pristupa. Ovakav program je novina u BiH, a obuhvata elemente koje propagira i sama Evropska komisija”, rekao je Joković.

On je izrazio nadu da će Bijeljina, svojim primjerom, uspjeti da pokaže drugim lokalnim zajednicama da, realizujući pojedine projekte, može da se utiče na poboljšanje kvaliteta života ove, nažalost, marginalizovane grupe stanovništva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *