Plata samo za pola potrošačke korpe u RS /VIDEO/

Da bi podmirili sve stavke Sindikalne potrošačke korpe prosječnoj porodici u RS potrebno je oko 2.000 maraka mjesečno. Istovremeno, realna prosječna plata, a ne ona statistička, iznosi tri puta manje od toga. I dok kadrova skoro u svakoj branši manjka, jer mnogi spas vide u inostranstvu, prava radnika koji su ostali na ovim prostorima često su narušena, najčešće prekovremenim neplaćenim radom.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj odavno je već prešla prag 1900 maraka. Za mjesec avgust ona iznosi 1934 marke. Od toga oko 750 maraka iznosi izdvajanje za prehranu, 560 za stanovanje i komunalne usluge, 108 maraka odlazi na tekuće održavanje domaćinstva, 142 marke na odjecu i obuću, čak 200 na prevoz i tako se u nedogled nižu stavke, dok prosječna statistička plata pokriva svega 50 odsto te potrošačke korpe.

Unazad godinu dana, značajno su poskupile sve životne namirnice, neke i za više od 50 odsto, dok su primanja penzionerske i radničke populacije tek neznatno povećana.

Osim što su nedovoljno plaćeni, prava radnika u privatnom sektoru često su i narušena, najčešće prekovremenim radom. Na području bijeljinske regije, prema podacima sindikata, radnička prava najviše se krše u sektoru trgovine i građevinarstva.

Savez sindikata, trenutno radi na poboljšanju prava radnika zaposlenih u privatnom trgovinskom sektoru te njihovoj sindikalizaciji. U regiji koju pokriva bijeljinski sindikat oko 7.600 radnika je zaposleno u velikim tržnim centrima, a 5.700 su članovi sindikata.

Fizički napad, pretnja, verbalno obraćanje uz viku ili vređanje samo su neki od pojmova definisanih kao uznemiravanje na radu posebnim zakonom koji je usvojen u Narodnoj skupštini u formi Nacrta. Republika Srpska prvi put posebnim zakonom definiše ovu oblast Nacrt zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu čije se stupanje na snagu očekuje uskoro. 

U posljednjih pet godina podneseno je više od 1000 tužbi u vezi sa povrijeđenim pravima radnika i skoro svi sporovi riješeni su u korist radnika, podaci su regionalnog sindikata.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.