Petrović: U toku ulaganja u revitalizaciju energetskih sistema

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović izjavio je danas Srni da je neophodno ulagati u revitalizaciju postojećih energetskih sistema u Srpskoj, na čemu se već radi, i najavio da će biti uložena značajna sredstva u termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, što će stabilizovati njihov rad za narednih 15 godina i poboljšati ekološku situaciju.

Govoreći o poslovanju ERS-a, Petrović je naglasio da prvi put u istoriji dvije godine zaredom sva zavisna preduzeća i Matično preduzeće posluju pozitivno, te dodao da je u toku i revitalizacija hidroelektrane “Trebinje 1”, u saradnji sa KFV bankom.

“I na hidroelektrani u Višegradu, koja je već 35 godina u funkciji, će morati narednih nekoliko godina da budu izvršeni kapitalni remonti, a prvo je potrebno uraditi projekat revitalizacije i utvrditi da li postoji mogućnost povećanje snage elektrane”, rekao je Petrović i dodao da su “Hidroelektrane na Vrbasu” u dobrom stanju.

On je pojasnio da su, međutim, termoelektrane, pod znakom pitanja i u Evropi i u BiH zbog zahtjeva Energetske zajednice po pitanju emisije ugljen-dioksida i naknada koje se u Srpskoj i u BiH još ne obračunavaju.

“Od početka 2026. godine ćemo to morati obračunavati, a od 2030. Evropa traži da taj novac uplaćujemo u evropske fondove, pa vidjećemo kako će to dalje teći”, rekao je Petrović i dodao da je sigurno da moraju biti uložena značajna sredstva u obje termoelektrane i u Gacku i Ugljeviku.

“Dosta toga je već urađeno na ekologiji u Ugljeviku – napravljen je sistem za odsumporavanje dimnih gasova, vrijedan više od 85 miliona evra i taj kredit se isplaćuje japanskoj Agenciji za međunarodnu saradnju `Džajka` do 2039. godine”, naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, u termoelektrani u Gacku je prioritet ekologija jer nisu kvalitetni ni filteri, ni ugalj koji se loži u kotlu, pa zato dolazi do slabije energije i proizvodnje.

“Zato smo se sa rukovodstvom termoelektrane u Gacku odlučili za instaliranje postrojenja za prečišćavanje uglja sa iks-rej zracima. Takvih postrojenja ima jedino u Njemačkoj i tamo gdje je ugalj lošijeg kvaliteta i u njemu ima primjesa ostalih sastojaka, mora se očistiti uz pomoć takvog složenog sistema, teškog više od dva miliona kilograma”, naveo je Petrović.

On je istakao da, nakon postavljanja tog postrojenja, za šta je rok 24 mjeseca, neće više biti problema sa sitnim i krupnim česticama, ni sa snagom elektrane i proizvodnjom, a iz te razlike u boljoj proizvodnji moći će da se otplati to postrojenje, koje nije nimalo jeftino.

On je dodao da će se time stabilizovati rad termoelektrane u Gacku za narednih 15 godina.

“Da li je sve to trebalo ranije i da li je sada pravi trenutak za to? Mi to moramo uraditi jer nemamo adekvatnu zamjenu u ovoj fazi i niko nam iz Evrope nije dao nijedan grant ni za solarne, ni za hidroelektrane”, rekao je Petrović i naglasio da će razlika u novcu, koja bude obezbijeđena zahvaljujući tom postrojenju, biti usmjerena na stabilizaciju sistema u Gacku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *