Petrović: Stanje bezbjednosti saobraćaja zadovoljavajuće

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović izjavio je Srni da se stanje bezbjednosti saobraćaja u Republici može ocijeniti kao zadovoljavajuće, te naveo da je, prema posljednjim dostupnim informacijama, u Srpskoj identifikovano 28 opasnih mjesta.

Petrović je naveo da je tih 28 mjesta označeno nestandardnom saobraćajnom signalizacijom “žuta tabla opasno mjesto”.

On je naveo da su se u periodu januar-oktobar prošle godine dogodile 8.163 saobraćajne nezgode, što je manje za 0,1 odsto u odnosu na isti period 2021.

“U saobraćajnim nezgodama poginula su 83 lica, za 4,6 odsto manje, teže je povrijeđeno 464 lica, manje za 2,9 odsto, dok su lakše povrijeđena 2.284 lica, više za 7,6 odsto”, naveo je Petrović.

On je dodao da je broj nezgoda samo sa materijalnom štetom 6.240, što je za 1,2 odsto manje.

Petrović je rekao da će analiza za cijelu prošlu godinu biti rađena tokom januara.

“Poredeći pokazatelje bezbjednosti saobraćaja iz 2021. godine sa pokazateljima iz 2020, kao i od 1996. i prosječnim vrijednostima na nivou posljednjih deset i pet godina, ali i pokazateljima o realizovanim aktivnostima može se ocijeniti da je stanje bezbjednosti saobraćaja i u Srpskoj u 2021. godini bilo zadovoljavajuće”, rekao je Petrović.

On je naveo da su zaključno sa oktobrom u prošloj godini bile 72 saobraćajne nezgode sa poginulima u kojima su poginula 83 lica, dok su zaključno sa oktobrom u 2021. godini bile 82 saobraćajne nesreće sa poginulima u kojim je smrtno stradalo 87 lica.

“Bilježi se manji broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i manji broj poginulih”, rekao je Petrović.

On je istakao da su osnovni uzrok saobraćajnih nezgoda neprilagođena i nepropisna brzina u 36,8 odsto saobraćajnih nezgoda, strana kretanja u 23,2 odsto saobraćajnih nezgoda, upravljanje pod dejstvom više od 1,50 promila alkohola u krvi u 10,5 odsto saobraćajnih nezgoda, prvenstvo prolaza u 9,5 odsto sobraćajnih nezgoda i preticanje u 9,5 odsto saobraćajnih nezgoda.

On je istakao da je najugroženija dionica puta u 2021. godini dionica Klašnice tri – Gornja Vijaka jedan na kojoj se dogodilo pet saobraćajnih nezgoda sa poginulim, pet lica je poginulo, a deset osoba je teško povrijeđeno.

“Među najugroženijim su i dionice puta Bijeljina jedan – Bijeljina dva i Bijeljina dva – Ugljevička Obrijež na kojima je ukupno sedam lica poginulo, a ukupno 21 lice teško povrijeđeno. To su ujedno i dionice puta na kojima je najviše evidentiranih lica sa teškim tjelesnim povredama”, ukazao je Petrović i dodao da je putna infrastruktura je u nadležnosti “Puteva Republike Srpske”.

On je napomenuo da je koordinacija rada svih subjekata bezbjednosti saobraćaja ključna u pogledu poboljšanja bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj.

On je napomenuo da je kaznena politika uvijek manje poželjna, ali je, s ciljem zaštite svih učesnika u saobraćaju, potpuno opravdana.

“Posljednja izmjena kaznene politike treba da pokaže koliko i da li ima potrebe pooštravati kaznenu politiku, te će se analiza i praćenje stanja raditi u narednom periodu”, naglasio je Petrović.

Prema njegovim riječima, poboljšanje se postiže prvenstveno preventivnim mjerama u kojima je ključna promjena negativnih stavova kod svih učesnika u saobraćaju.

“Druga mjera je represija kojom se kažnjavaju svi koji i dalje ne žele da poštuju propise, izlažući riziku sebe i sve druge učesnike u saobraćaju. I realizacija raznih infrastrukturnih projekata dovodi do sve veće bezbjednosti u saobraćaju”, istakao je Petrović.

On je naglasio da je prioritet Agencije za bezbjednost saobraćaja u ovoj godini poboljšanje koordinacije svih subjekata bezbjednosti saobraćaja, kao i aktivan rad na preventivnim aktivnostima, realizacijom kampanja u bezbjednosti saobraćaja, te usvajanjem pozitivnih stavova prema bezbjednosti u saobraćaju kod svih učesnika.

S obzirom na to da je u toku kampanja “Lako je alkohol odbiti”, Petrović je apelovao da u prazničnom periodu vozači ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, droga ili drugih opojnih supstanci, te da poštuju i sve ostale propise u oblasti bezbjednosti saobraćaja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *