Petrović: Pokazati posebnu pažnju bezbjednosti djece

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske organizovaće i ove godine kampanju za unapređenje bezbjednosti učenika u saobraćaju, rekao je Srni direktor Agencije Mladen Petrović i apelovao da vozači početkom školske godine pokažu posebnu pažnju i strpljenje.

Petrović je naveo da će Agencija, zajedno sa Auto-moto savezom, Ministarstvom saobraćaja i veza, te Ministarstvom unutrašnjih poslova, na početku školske godine započeti preventivnu kampanju u Banjaluci u Osnovnoj školi “Ivo Andrić”.

“Zajedno ćemo početi kampanju 1. septembra, a tokom mjeseca nastavićemo aktivnosti i u drugim lokalnim zajednicama, u drugim školama, gdje ćemo sprovoditi kampanje za vaspitavanje djece u pogledu bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Petrović.

On je dodao da Agencija tokom godine sprovodi veliki broj kampanja kojima djecu uče kako da se bezbjedno ponašaju u saobraćaju.

“To je način gdje možemo preventivno i edukativno da djelujemo da bi u narednim godinama smanjili represiju, a povećali svijest naših sugrađana, pogotovo djece”, naveo je Petrović.

On je apelovao da vozači sa početkom školske godine, kada je povećana mobilnost djece, obrate posebnu pažnju na najmlađe učesnike u saobraćaju.

“Da imaju strpljenja i obzira prema tim danima kada veliki broj dječice sa uzbuđenjem i određenom dozom adrenalina kreće u školu”, rekao je Petrović.

Govoreći o bezbjednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, direktor Agencija za bezbjednost saobraćaja podsjetio je na obavezu korištenja dječijih sjedišta ili “bustera” u automobilima.

“Statistike nam pokazuju da dječije sjedište smanjuje i do 50 odsto eventualni smrtni ishod ili tešku povredu kod djece, a kod beba i do 75 odsto”, istakao je Petrović.

On je precizirao da dječije auto-sjedište ili “buster” sjedište za stariju djecu obavezno koristiti za djecu do 12 godina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *