Petrović: Ovogodišnji rezultat – najveći u istoriji

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović rekao je u intervjuu Srni da su sva preduzeća u sastavu “Elektroprivrede” u protekle četiri godine ostvarila pozitivan rezultat, a očekuje se da će ovogodišnji biti najveći u istoriji.

On je istakao da je 2023. godina bila maksimalna kada je riječ o snabdijevanju i trgovini električnom energijom, te da sadašnji parametri govore da će biti najuspješnija od osnivanja “Elektroprivrede Republike Srpske”.

PREDUZEĆA OSTVARILA PROIZVODNjU VEĆU OD PLANIRANE

Petrović je rekao da je ova godina bila hidrološki natprosječna, a proizvodna preduzeća ostvarila su veću proizvodnju od planirane, što je obezbijedilo dodatne prihode.

Petrović je rekao da je u 2023. godini, kada je riječ o distributivnim preduzećima, mnogo toga urađeno na investicijama i da su smanjeni distributivni gubici.

On je napomenuo da prihode ovih preduzeća određuje Regulatorna agencija za energetiku, odnosno prihoduju od distributivne mrežarine, a zadatak elektrodistributivnih preduzeća u 2024. godini biće da se osnaže novim kadrom i da budu povećane plate stručnim radnicima na terenu.

CIJENA ELEKTRIČNE ENERGIJE NAJPOVOLjNIJA U REGIONU

Petrović je naglasio da je snabdijevanje domaćinstava električnom energijom redovno.

“Cijena električne energije do 500 kilovat-časova, kao i od 500 do 1.500, najpovoljnija je u regionu, a za više od 1.500 kilovat-časova cijena je u rangu sa onim u regionu”, rekao je Petrović.

On je istakao da je “Elektroprivreda” uspjela da niskim cijenama održi sve investicije koje je započela.

“Tržišno snabdijevanje, odnosno snabdijevanje privrednika u Srpskoj obavlja se po cijeni od 65 evra, dok je cijena u Hrvatskoj od 120 do 180 evra, a u Srbiji 131 evro”, rekao je Petrović.

“ELEKTROPRIVREDA” PRVA NA BALKANU PO IZGRADNjI HIDROELEKTRANA

Petrović je rekao da je uz garanciju Vlade Republike Srpske definisan kompletan ugovor za hidroelektranu “Dabar”, dodavši da se radi i hidroelektrana “Mrsovo” sa turskom kompanijom, kao i sistem od tri hidroelektrane na Bistrici.

On je naveo da je “Elektroprivreda Republike Srpske” prva na Balkanu koja radi ovoliko hidroelektrana.

Kad je riječ o solarnoj elektrani “Trebinje jedan”, Petrović je rekao da je uspostavljena saradnja sa mađarskom kompanijom, te da smatra da će u narednih mjesec dana biti potpisano finansiranje tog projekta.

“Ta elektrana će se povećati na snagu od 146 megavata primjenjujući nove tehnologije i mogućnosti instalacije panela većih snaga”, rekao je Petrović.

On je naveo da će, nakon odustajanja banke KFV od projekta vjetroparka “Hrgud”, taj projekat biti započet u sljedećoj godini u saradnji sa novim investitorom, te da je došlo do promjene snage vjetrogeneratora koja će sada iznositi 60 megavata.

KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNIKE “ELEKTROPRIVREDE” NAJBOLjI U SRPSKOJ

Petrović je rekao da “Elektroprivreda Srpske” ima tijesnu saradnju sa Sindikatom, sa kojim su definisali i sporazumjeli se oko rješavanja brojnih pitanja i kolektivnog ugovora i prava.

“Kolektivni ugovor za radnike `Elektroprivrede Republike Srpske` je najbolji u Republici Srpskoj, naša primanja su daleko veća od svih drugih sistema u Republici Srpskoj i to je zasluga svih 8.897 radnika, ali i organa upravljanja u svim preduzećima”, rekao je Petrović.

“ELEKTROPRIVREDA” POMAŽE OPŠTINAMA U SRPSKOJ

Petrović je rekao da “Elektroprivreda Republike Srpske” ostavlja trag u lokalnim zajednicama u Srpskoj, kroz ulaganja u infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, navodeći da su asfaltirani putevi u Višegradu, u Trebinju je pušten u funkciju novi rezervoar, dok će u Bileći posredstvom “Hidroelektrana na Trebišnjici” biti sanirana vodovodna mreža.

“Hidroelektrana `Dabar` doprinijela je razvoju opštine Berkovići i Nevesinje, kroz zaposlenje ljudi, ali i infrastrukturu”, rekao je Petrović.

On je dodao da će “Elektroprivreda Republike Srpske” nastaviti da bude snažan faktor za podršku sportu i u 2024. godini, te napomenuo da su svi studenti koji završavaju tehničke fakultete dobrodošli u sistem holdinga “Elektroprivrede”, ističući da je važno da ostanu u sistemu koji se razvija.

NABAVKA POSTROJENjA ZA PREČIŠĆAVANjE UGLjA ZA TERMOELEKTRANU “GACKO”

Petrović je rekao i da su se odlučili za nabavku kapitalnog postrojenje za prečišćavanje uglja u Termoelektrani “Gacko”, gdje će cijeli segment Termoelektrane biti izgrađen u naredne dvije godine, te dodao da su u fazi razvoja projekta sjevernog obodnog kanala kojim će biti spriječen ulazak vode u rudarski kop u Gacku.

Prema njegovim riječima, zbog presude arbitražnog tribunala u vezi sa Termoelektranom “Ugljevik” i elektroprivredom Slovenije, u završnoj fazi je definisanje svih elemenata sporazuma.

“Moraćemo isporučivati trećinu električne energije po cijeni nižoj od trenutne i moraćemo isplatiti troškove glavnice `Elektrogospodarstvu Slovenije`. `Elektroprivreda` će na taj način ostati dijelom bez svojih prihoda zbog nemogućnosti kupovine trećine energije iz Ugljevika”, rekao je Petrović.

On vjeruje da će pravilnim rukovođenjem uspjeti da očuvaju finansijsku stabilnost sistema i nastaviti sa započetim investicijama.

Petrović je zahvalio za podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Srpske, koji imaju razumijevanje za sve ideje “Elektroprivrede Republike Srpske” i širenje stabilnosti ovog sistema.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *