Petrović: Intenzivan rad na šest velikih projekata

Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ intenzivno radi na šest velikih investicionih projekta, od kojih je u planu da najranije, već sljedeće godine, bude završena Solarna elektrana “Trebinje 1”, izjavio je danas Srni generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović i ukazao da Srpska ima velike energetske potencijale.

Petrović je rekao da, osim Hidroelektrane /HE/ “Dabar”, na kojoj su prošle nedjelje počeli glavni radovi na području Bileće, predstoje takođe i obimni, glavni radovi i na tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, ukupne snage 37 megavata, koje će biti završene za tri godine.

“To je već završen posao u smislu finansiranja, a naravno da treba, kroz nadzor, pratiti kvalitet izvođenja radova koji su toku”, pojasnio je Petrović.

On je naveo da je treći projekat HE “Mrsovo” na rijeci Lim, koja će se raditi sa renomiranom turskom kompanijom MGA i najavio da će ta hidroelektrana biti puštena u rad za 31 mjesec.

“To djeluje brzo, oni tvrde da mogu i ranije, ali takav je rok u ugovoru”, dodao je Petrović.

Četvrti projekat je HE “Buk Bijela”, koja se realizuje u saradnji sa Srbijom, podsjetio je Petrović i dodao da su već otvorene ponude za glavne radove i da se očekuje vrlo brzo, nakon potpisivanja ugovora, da se rješava finansiranje tog projekta.

Prema njegovim riječima, najranije za godinu dana može se očekivati potpisivanje ugovora o finansiranju tog projekta, da bi se mogla otvoriti gradilišta na Gornjoj Drini, odnosno na HE “Buk Bijela”, a potom i na hidroelektranama “Foča” i “Paunci”.

“Peti projekat je Vjetropark `Hrgud` kod Berkovića, za koji postoji kreditni aranžman od 64 miliona KM sa njemačkom KFV bankom”, rekao je Petrović i dodao da se odvija sporo zbog njemačkih procedura.

“Radi se glavni projekat i ove godine će biti izabran izvođač radova, za koje tvrde da mogu biti završeni za godinu dana”, pojasnio je Petrović.

On je najavio da će najbrži projekat biti Solarna elektrana “Trebinje 1” koja se radi sa mađarskom kompanijom “Lugos rinjuabl”, a koja bi sljedeće godine trebalo da bude puštena u rad.

Prema njegovim riječima, mađarski partneri su već u fazi odabira izvođača i opreme za tu solarnu elektranu, a tokom ljeta se očekuju pripremni, a nakon toga i glavni radovi na montaži opreme, s tim da je najveći problem trafostanica za čiju isporuku treba 12 mjeseci.

Petrović je napomenuo da su, osim tih šest, razvili još dva projekta – HE “Bileća”, snage 33 megavata i Solarnu elektranu “Trebinje 2”, snage 53 megavata, za koje već postoje koncesije.

“Sada gledamo koji ćemo model primijeniti, da bez našeg novca završimo te objekte, jer postoji i takav model i biće uskoro prezentovano sa nekom od kompanija koju budemo odabrali, pošto četiri kompanije žele da grade objekte iz obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj”, dodao je Petrović.

On je dodao i da je u toku i kupovina koncesije za Hidroelektranu “Cijevna 3” kod Doboja, koja je u vlasništvu Elektrodistribucije Doboj, pošto elektrodistribucije ne mogu da grade proizvodne objekte, s ciljem nastavka te investicije, koja je spremna.

“Ogromni su potencijali Republike Srpske, veoma je teško razvijati projekte. Nedostaje kadrova koji su najvažniji za realizaciju investicija i malo je onih koji su radili u investicijama, jer izgraditi novi objekat, nije isto kao eksploatacija i održavanje projekta”, pojasnio je Petrović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *