Petronijević: Kafkijanski proces Republici Srpskoj diže tenzije u BIH

Advokat Goran Petronijević nazvao je kafkijanskim sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ocijenio da djelovanje zapadnog faktora diže tenzije u BiH i onemogućava pomirenje na ovim prostorima.

“Bez dileme, ovo je kafkijanski proces, ovde se sudi predsedniku Republike Srpske, Narodnoj skupštini i svima onima koji su učestvovali u izboru Skupštine”, rekao je Petronijević u Bijeljini na panel-diskusiji “Suđenje Republici Srpskoj”.

On smatra da novo pojavljivanje predsjednika Republike Srpske na Sudu BiH može da izazove ispoljavanje određenih loših namjera i ističe da u Sarajevu očigledno svi imaju loše namjere.

“To neće biti sudski proces čija je svrha utvđivanja nekakavog činjeničnog stanja i primena nekakvog zakona, već jedna politička igra koja je diktirana sa stane i niko od nas, pogotovo Dodik, ne znaju šta oni sada dalje smeraju”, rekao je Petronijević.

On je naveo da predsjednik Republike Srpske poštuje Ustav i pokušava da vaspostavi važenje tog Ustava, te da je pokazao da poštuje institucije svojim pojavljivanjem na sudu, makar čak i takav sud kakav jeste.

“Došao je, pojavio se pred tim sudom i ja mislim da je to od njega apsolutno dovoljno. Ovo što se sada radi, ovakvo ubrzanje postupka, pokazuje da oni nemaju dobre namere i lično mislim da bi njegovo /Dodikovo/ pojavljivanje moglo da dovede do jednog zagrevanja situacije koja ne bi bila dobra”, istakao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, ovako brzo vođenje postupka, na prečac, ukazuje na to da oni imaju namjeru da brzo donesu presudu, da su je možda već donijeli i da imaju namjeru da je brzo izreknu, što im jednostavno ne treba dozvoliti.

Petronijević je ukazao da postoje zakoniti načini opstrukcije takvih namjera, odnosno procesnih zloupotreba od Suda i Tužilaštva.

“Pred sudom postoje načini borbe, ali pred kvazisudom to je malo teže, imamo iskustva mi koji smo puno vremena proveli u Hagu. U takve parasudske institucije, koje su kontrolisane iz zapadnih centara moći i neposredno vođene preko amabasada kao daljinskim upravljačem, nemam poverenja, a najveći deo sudskih institucija na Balkanu sve više funkcioniše pod takvim uslovima”, ocijenio je Petronijević.

Paradoks je, kaže Petronijević, da nekoga ko se bori za Ustav proglašavate separatistom, a onog koji ruši Ustav, zakone, institucije vlasti, ko obesnažuje predstavničku i zakonodavnu vlast proglašavate čuvarem države.

On je naveo da je namjera procesa da se država transformiše u neki oblik unitarnosti, ili po etničkom principu, ili po principu potpune zavisnosti i upravljanja od zapada.

“U ovom sudskom procesu se sudi Republici Srpskoj”, poručio je Petronijević.

Za Kristijana Šmita i njegove prethodnike, Petronijević kaže da su “visoki predstavnici sa niskim pobudama”, imajući u vidu štetočinstvo koje su neprekidno na ovom prostoru činili.

“Oni skoro 30 godina sprovode volju neoliberalnog globalističkog zapada, stvarajući neprekidno tenziju i čini mi se da je njihov glavni zadatak ne dozoiliti pomirenje na ovim prostorima”, ocijenio je Petronijević.

Pred Sudom BiH je za 22. novembar zakazan glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi. Dodik i Lukić su optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *