Peta „Primavera” od 19. do 22. marta

Prestižni Internacionalni festival klasične muzike „Primavera” biće održan po peti put od 19. do 22. marta u Etno-selu „Stanišići”, najavljeno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Kao i prethodnih godina, organizator „Primavere” je Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije”.

Takmičarski dio Festivala biće održan u osam disciplina: klavir, klavirski duo, flauta, gitara, solo pjevanje, harmonika, violina i solfeđo, a izvođenja će vrednovati međunarodni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika.

Tokom tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju i koncerti pobjednika koji će biti održavani u večernjim časovima, po završetku takmičenja.

Ove godine u disciplini klavir solo za pobjednike u šest kategorija obezbijeđena je nagrada „JA SAM UČENIK ŠKOLE” – poklon pianino „Feurich model F122″ u vrijednosti od 11.000 KM, koju će dobiti škola koju učenik predstavlja.

„Primavera” je među festivalima sa najvećim brojem takmičara u BiH i regionu, a broj prijavljenih iz godine u godinu raste. U 2019. godini 470 mladih umjetnika iz 79 muzičkih škola i akademija iz BiH, zemalja regiona i Evrope imalo je priliku da svoja znanja i muzičko umijeće predstavi u Bijeljini.

Kao i prethodnih godina, ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom festivala je slobodan i otvoren za javnost.

Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije”, osnovano je prije pet godina s ciljem podizanja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti. Pored Festivala „Primavera”, koji je za relativno kratko vrijeme postao cijenjen među muzičarima i muzičkim pedagozima koji njeguju klasičnu muziku, ovo Udruženje organizuje vrhunske kulturne događaje u Bijeljini, među kojima su bili izuzetno zapaženi i posjećeni koncerti Banjalučke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i nedavno održani koncert Beogradske filharmonije.

Komentari: