Pet najboljih ruskih vozila svih vremena

Od čuvenog sovjetskog kamiona iz Drugog svjetskog rata, do jednog od najpoznatijih terenaca svih vremena…

Možda danas ne mogu da se mjere sa Ferrarijem ili Rolls-Royce-om, ali u vrijeme kada su proizvedeni ovi automobili su bili najnovije slovo automobilske tehnike.

1. Lada Niva (VAZ-2121), 1977. godina

Jedan od najuspješnijih ruskih automobila svih vremena „rođenˮ je 5. aprila 1977. godine. Ovaj terenac je napravljen specijalno kako bi zadovoljio potrebe ljudi u ruralnim predjelima. Njegova mala dužina i pogon na četiri točka daju mu prednost u vožnji po neuređenom terenu, a upravo to je bilo potrebno Sovjetskom Savezu, piše Russia Beyond.

Ispostavilo se da ovakvo vozilo nije potrebno samo Rusima. Nova Lada Niva odmah je postala međunarodna senzacija i prodavala se u inostranstvu više nego bilo koji drugi Ladin model ikada.

Tajna njenog uspjeha krije su jednostavnosti: auto je izdržljiv i može se lako popraviti u slučaju potrebe. Jednako dobro se kreće po neuređenim i gradskim putevima, što je kombinacija koju je teško postići. Lada Niva je danas terensko vozilo sa najdužom karijerom koje su još uvijek proizvodi u originalnom obliku.

Običan posmatrač danas može da vidi stare i nove Lada Nive u skoro svakom dijelu svijeta. Auto se pojavljuje i u nekoliko filmova kao što su “Dosije Korzika” i “Mehaničar: Povratak”. Danas nosi zvaničan naziv Lada 4×4.

2. KamAZ, 1976. godina

“…u zaostalim kolonijalnim ekonomijama pojaljuju se supermoderni giganti”, objavio je New York Times 11. avgusta 1977. godine o fabrici na rijeci Kama u Sovjetskom Savezu. Supermoderna fabrika će uskoro donijeti svoj prvi plod: džinovski kamion koji će za samo nekoliko decenija pregaziti međunarodno tržište kamiona.

Godine 1996. KamAZ je osvojio Dakar reli i nastavio da dominira na prestižnim reli takmičenjima sa ukupno 17 pobjeda, što je najveći broj koji je ikada osvojio jedan proizvođač automobila.

Danas KamAZ izvozi svoja vozila u postsovjetske zemlje, Latinsku Ameriku, na Bliski istok i u Afriku.

3. UAZ 469, 1972. godina

Sovjetske novine su povremeno objavljivale članke o ovom vozilu godinama prije nego što je zvanično proizvedeno i pušteno na tržište. Međutim, ubrzo nakon što je ušao u proizvodnju ovaj izdržljivi terenac je postao primarno vozilo sovjetske vojske, mada samo za transport zvaničnika.

Sposobnosti ovog automobila na neravnom terenu su ušle u legendu. Mogao je da prođe tamo gdje se niko drugi nije usuđivao da krene, ni od sovjetskih i od zapadnih vozila.

Poslije prvobitnog uspjeha prvi model ovog brenda nastavio je da inspiriše ruske proizvođače automobila što je dovelo do pojave različitih UAZ modela kao što su moderni UAZ Hanter i Patriot.

4. Moskvič 412, 1967. godina

Ovaj automobil je unaprijeđena i modernizovana verzija starijeg modela Moskvič 408. Mali porodični automobil je imao pojačan motor od 1,5 litara i 75 konjskih snaga nalik na motor M115 BMW-a. To mu je omogućilo da učestvuje u različitim relijima na međunarodnom nivou.

Godine 1971. dva Moskviča 412 izdržala su 24-časovnu trku izdržljivosti poznatu kao “24 Hours of Spa” u Belgiji. Takođe su 1973. godine zauzeli sva mjesta na pobjedničkom podiujumu u trci Avon Round Britain Rally i odnijeli pobjedu u svojoj klasi u Južnoafričkom safari reliju.

Uspjeh ovog modela na trkama doveo je i do njegovog komercijalnog uspjeha na međunarodnom nivou. Auto se sklapao, osim u SSSR-u, u Bugarskoj i Belgiji, gdje je nosio nazive Rila i Skaldija.

5. ZIS-5, 1934. godina

Ovaj legendarni kamion bio je primarno vozilo Crvene armije u Drugom svjetskom ratu. Njegova serijska proizvodnja počela je 1934. godine. Vozilo je značajno doprinjelo borbi protiv nacističke Njemačke devet godina kasnije.

Mada se ZIS-5 danas prepoznaje kao tipično sovjetsko vozilo, model je zasnovan na američkom kamionu Autocar. Ipak, u rukama Sovjeta on je ispunio svoju istorijsku svrhu.

Ovaj kamion ne samo što je postao primarno vozilo vojske, nego je takođe poslat republikancima u Španskom građanskom ratu. Sovjetski Savez je španskim borcima poslao preko 2.000 ovih kamiona.

(Telegraf.rs/Russia Beyond)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *