Penzionerski ček prima 36 stogodišnjaka

San o stotinu oduvanih svjećica na torti dosanjaju tek rijetki, a još su rjeđi oni koji sa navršenim vijekom života ubiru plodove svog nekadašnjeg rada. Takvih je u Srpskoj 36, koji svaki mjesec, iako u poznoj starosti i izboranog lica, sa osmijehom dočekuju poštare koji im nose penziju, piše “Glas Srpske“.

Listu dugovječnih penzionera kojima penziju isplaćuje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS predvodi vremešni starac O. Đ. sa područja Krajine, koji je u matičnu knjigu rođenih upisan davne 1920. godine i to tačno 1. januara.

Društvo mu prave vršnjaci K. S. sa prebivalištem u Podrinju, te M. E. takođe iz Krajine, rođeni prije 103 godine.  

– Među korisnicima prava na penziju koji su stariji od 100 godina je ukupno 36 njih, dok onih koji imaju više od 90 godina ima 4.217. Korisnika penzije starijih od 80 godina života je 45.558 – podaci su Fonda PIO.

Naveli su da u Srpskoj penzijski ček najduže prima 92-godišnji Z. M. sa područja Birča, koji status korisnika porodične penzije ima punih 73 godine, odnosno od 1950. godine, nakon smrti roditelja koji je ličnu penziju koristio pet godina.

– Među korisnicima koji najduži rok ostvaruju pravo na penziju je i 78-godišnji R. Z. sa područja Krajine, koji je korisnik porodične penzije od 1952. godine, takođe nakon smrti roditelja. Njegov kolega, P. M. sa prebivalištem u Krajini, nalazi se na trećoj poziciji i penzionerski ček prima punih 65 godina, tačnije od 1958. godine – rekli su u Fondu PIO i dodali da šest i po decenija ličnu invalidsku penziju koristi 93-godišnjak iz  Krajine i rekorder je kada je u pitanju ta vrsta prava.

Koliko novca su navedeni penzioneri dobili za sve te godine nismo saznali jer u Fondu PIO kažu da je iznos isplaćenih sredstava u domenu ličnih informacija.

– Obim prava svakog korisnika u neposrednoj je zavisnosti od dužine penzijskog staža osiguranika i visine plata i osnovica osiguranja na koje je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje – rekli su u Fondu.   

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović kaže za “Glas” da je čast doživjeti 100 godina, ali da dugovječnost istovremeno predstavlja i teško breme ako su starački dani ispunjeni bolešću.

– Doživjeti tolike godine je lijepo, mada ponekad je to i kazna. Ako se u penziju ode zdrav, penzionerski dani su više nego lijepi jer se ima više vremena za hobije i različita interesovanja. Umjereni rad, fizički i mentalna terapija je za svakog penzionera, dok su kauč i televizija pogubni za zdravlje – rekao je Trifunović.

On je istakao da penzioneri u Srpskoj žive primjereno stanju domaće privrede koje nije u zavidnom položaju.

– Sam razvoj privrede, inflacija, rast cijena, poremećaji na svjetskom tržištu sve to se negativno odražava na standard penzionera iako su od januara prošle godine do početka ove godine penzije povećane za 27 odsto – rekao je Trifunović. 

Isplata

Prema posljednjim podacima Fond PIO ima 279.328 korisnika, od kojih je 224.898 sa prebivalištem u Republici Srpskoj i 54.430 van Republike.

Toliko je penzionera primilo junsku penziju, a za isplatu je bilo potrebno 134,93 miliona KM u bruto iznosu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *