Patrijarh Porfirije: Mir put srpskog pravoslavnog naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj vjeri.

“Djecu moramo vaspitavati u pravoslavnoj vjeri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju djecu jer je Jevađelje naš život”, rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vjernika.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.

“Došao sam u krajeve odakle su i moji korijeni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu”, rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

On je naveo da prema ovom narodu osjeća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Srpski patrijarh je podsjetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao. “Zajedno smo odrasli, školovali se i službovali, a na ovim prostorima, što je važnije, osjećam duhovne korijene jer su svi moji crpili snagu u vjeri pravoslavnoj”, rekao je srpski patrijarh.

On je zaključio da je došao u svoju kući i okupljenim vjernicima poželio da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.

“Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svjetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu djece. Nažalost, to je postao obrazac za rješavanje nacionalnih pitanja”, rekao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mjestu.

Prema njegovim riječima, potrebno je jedinstvo Crkve i države za dobrobit srpskog naroda.

“Vaša posjeta radost je za sve nas koji volimo da kažemo da ste došli u državu Republiku Srpsku”, naglasio je vladika Fotije.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *