Patrijarh Porfirije: Da Srpska crkva živi punim plućima, a svi pravoslavni slobodu u Hristu /VIDEO/

Njegova svetost Porfirije uveden je danas u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Uvođenje u tron patrijarha Porfirija ispratilo je pojanje episkopa riječima “Dostojan”.

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije, obratio se u besjedi okupljenim na ceremoniji u Sabornoj crkvi u Beogradu. Istakao je da će se čvrsto držati ustrojstva Crkve. Radiću na povezivanju ljudi, izgradnji mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima, poručio je patrijarh srpski.

Današnje svečano ustoličenje počelo je liturgijom, poslije koje je u tron poglavara SPC novog patrijarha uveo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije. Ovaj izbor je divan primjer slobode samoupravljanja SPC, kaže arhimandrit Stefan.

Ustoličenju patrijarha prisustvovali su zvaničnici Srbije i Srpske. Svetoj arhijerejskoj liturgiji, i ustoličenju patrijarha prisustvovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica. Ovo je velika stvar za sav vjerujući narod, kažu zvaničnici Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s patrijarhom Porfirijem, poslije njegovog ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

“S novoizabranim patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, čuvarem srpskog jedinstva i dostojnim naslednikom Svetoga Save”, objavio je Vučić na Instagram nalogu Budućnostsrbijeaa, uz zajedničku fotografiju.

Poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi, ustoličenje 46. patrijarha obaviće se i u Pećkoj patrijaršiji na jesen, u septembru ili oktobru, piše Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *