Patrijarh: Crnogorske vlasti da razmisle šta čine /VIDEO/

Predsjednik Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej razgovarali su o situaciji sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Patrijarh Irinej i predsjednik Srbije ocijenili su da je stanje u Crnoj Gori teže nego što je ikada bilo i apelovali na crnogorske vlasti da razmisle o svojim postupcima, da ne krše prava srpskog naroda i ne otimaju identitet.

Stanje u Crnoj Gori teže je nego ikada u istoriji. “To nije bilo za vrijeme Otomanske imperije i za vrijeme komunizma, koji su imali više respekta prema crkvi”, istakao je patrijarh srpski Irinej.

“Pitam sebe i sve druge, da li Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stvorio u Crnoj Gori, plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda”, kaže Irinej.

Patrijarh je, takođe, zamolio, predsjednika Srbije Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori. Mi moramo da budemo obazriviji, jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili – rekao je predsjednik Srbije, dodajući da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja te države, kao što je Crna Gora narušila teritorijalni integritet Srbije kada je priznala nezavisnost tzv. Kosova. Politika se kaže Vučić miješa u crkveno uređenje.

Patrijarh Irinej kaže da ne zna s kojim predstavnikom srpske crkve je predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao o formiranju pravoslavne crkve u toj zemlji, navodeći da je možda riječ o ljudima iz Crne Gore ili okruženja.

Predsjednik Srbije je rekao da će Srbija poštovati zahtjev patrijarha Irineja da pomogne srpskom narodu, naglasivši da Srbija voli i poštuje svoj narod.

Istakao je da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države. Tražimo da naši ljudi u Crnoj Gori budu svoji na svome i niko nema pravo da ugrožava identitet Srpskog naroda i da mu oduzima ono što je njegovo, poručio je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *