Pašalić: Poljoprivredni fakultet se razvijao zajedno sa Srpskom

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić poručio je povodom 30 godina Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci da se taj fakultet razvijao zajedno sa Srpskom i izrastao u renomiranu ustanovu, čiji je zadatak ne samo naučno-istraživački rad, već i plasiranje rezultata tog rada do poljoprivrednih proizvođača.

“Važno je da razvijamo sve institucije u Srpskoj koje imaju veze sa poljoprivredom – od onih koje obrazuju inženjere poljoprivrede, do savjetodavnih službi, institucija koje su povezane sa ministarstvom, jer je značajno da sami sebi proizvedemo dovoljno hrane u ovim kriznim vremenima”, rekao je Pašalić danas novinarima u Banjaluci.

On je rekao i da resorno ministarstvo podržava Poljoprivredni fakultet na način da je obezbijedilo odgovarajuće proizvodne površine, te da svake godine obezbjeđuje sredstva za razvoj i nabavku opreme za te proizvodne površine.

Pašalić je podsjetio da resorno ministarstvo obezbjeđuje podršku za svršene studente Poljoprivrednog, Tehnološkog i Veterinarskog fakulteta koji žele da ostanu na selu i rade na svom imanju za šta je obezbijedilo iznos od 40.000 KM, ističući da je ove godine oko 20 mladih inženjera dobilo ovaj novac.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je novinarima da je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci na inicijativu resornog ministra i Rektorata banjalučkog Univerziteta krenuo u modernizaciju studijskih programa.

“Od naredne akademske godine očekujem modernizovane studijske programe prije svega na prvom ciklusu i da će biti znatno veća zaposlenost diplomiranih inženjera poljoprivrede u narednom periodu”, istakao je Gajanin.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je novinarima da je ova visokoškolska ustanova napravila velike rezultate u nauci i svim ostalim segmentima u vezi sa visokim obrazovanjem.

“Naša saradnja sa ministarstvima, rektoratom i ostalim fakultetima, Udruženjem fakulteta jugoistočne Evrope čiji smo i mi potpisnici je velika”, istakao je Kovačević.

On je rekao da je za proteklih 30 godina na prvom ciklusu studija diplomiralo oko 1.715 studenata, na drugom ciklusu 123 magistra i mastera poljoprivrednih nauka.

“U posljednjih pet godina imamo 375 diplomiranih inženjera poljoprivrede prvog ciklusa, 82 mastera poljoprivrednih nauka, dok trenutno fakultet ima 275 aktivnih studenata na prvom i 88 studenata na drugom ciklusu studija”, naveo je Kovačević.

Maja Tošić, koja je završila prvi ciklus studija na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci i izabrana za studenta generacije rekla je novinarima da je ponosna na rezultate koje je postigla u školovanju, te da je uspisala master studije.

“Želim da ostanem u Republici Srpskoj i da nastavim da radim. Moja porodica se bavi poljoprivredom jer ima farmu muznih krava u Gradišci”, istakla je Tošićeva.

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježava danas jubilej, 30 godina postojanja, i povodom toga je održana je svečana akademija u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Nakon toga, u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta biće organizovana i svečana podjela diploma za 47 diplomaca prvog i 22 drugog ciklusa studija.

Prije svečane akademije položen je vijenac ispred biste prvog dekana Poljoprivrednog Fakulteta Petra Durmana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *