Pašalić: Od aprila moguća realizacija dodatne pomoći

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić očekuje da u aprilu počne realizacija mjere Vlade Srpske o dodatnih 10 miliona KM podrške poljoprivrednicima.

“Prije svega, u svinjogojstvu, povrtarstvu, voćarstvu. Sklopili smo određene memorandume kada je riječ o nabavci junica za mljekare. Nećemo povećavati premiju od 0,25 KM po litri, koja je još uvijek najveća u regionu, ali ne znači da nećemo u toku godine. Ići ćemo sa nabavkom 1.100 junica sa dvije mljekare iz Bileće i Kozarske Dubice. Cilj je da obezbijedimo nova grla za naše proizvođače”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je potvrdio da je danas počela distribucija regresiranog dizel-goriva, što je za oko mjesec dana ranije nego prethodnih godina, za šta je izdvojeno blizu šest miliona KM.

Pašalić je napomenuo da je Vlada imala više intervencija iz Kompenzacionog fonda kada je riječ o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za finansiranje različitih sektora poljoprivrede, kao i da su isplaćeni svi podsticaji, čime nema dugovanja.

“Nažalost, mijenja se trend cijene mineralnog đubriva, očekuje se rast. Imamo kontakte sa Vladom Srbije i ostalim vladama, vidjećemo kako će se te stvari odvijati, sve zavisi od poremećaja na globalnom planu. Nijedna vlada u Evropi nije reagovala u smislu regresiranja, osim Poljske, jer je država vlasnik hemijskih postrojenja”, izjavio je Pašalić.

On kaže da Vlada Srpske jedino može da obezbijedi prohodnost trgovine i da drugim mjerama indirektno pomogne proizvođačima.

“Raste i cijena pšenice i kukuruza. Za potrošače to je loše jer će rasti cijena proizvoda od tih sirovina, ali naši ratari koji najviše koriste mineralna đubriva ipak mogu da kompenzuju rast cijene mineralnih đubriva sa rastom cijene svog finalnog proizvoda. Jutros je cijena pšenice na berzi u Parizu i Čikagu bila 350 evra za tonu, u Novom Sadu je znatno niža”, istakao je Pašalić.

On smatra da cijena otkupa pšenice u Srpskoj neće biti niža, već možda i viša, nego lani kada je bilo 0,36 KM po kilogramu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.