Pašalić: Ministarstvo Srpske će nastaviti da se bavi šumama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je spornom, neustavnom i politički motivisanom odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o šumama, te istakao da će Ministarstvo nastaviti da se bavi šumama i šumskim zemljištem kao i do sada.

Pašalić smatra da je zanimljivo da Ustavni sud BiH osporava Republici Srpskoj pravo svojine nad šumama i šumskim zemljištem, a istovremeno navodi da razumije da se neko mora brinuti o šumi na teritoriji Srpske.

“Tako ispada kao ta `šuma nije vaša svojina, ali vi se morate brinuti o njoj`”, naveo je Pašalić za “Glas Srpske”.

On kaže da su izgleda i u samom Ustavnom sudu BiH svjesni da nema jasnih argumenata za njihovu odluku u vezi sa Zakonom o šumama, jer se u presudi poziva isključivo na onu iz 2012. godine donesenu po apelaciji tadašnjeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića u vezi sa zakonom o statusu državne imovine.

Pašalić je istakao da se u presudi i obrazloženju uopšte ne spominje argumentacija iz apelacije i odgovora na apelaciju, već se ona bazira isključivo na odluci donesenoj po apelaciji pokojnog Sulejmana Tihića.

Ministar je rekao da odluka Ustavnog suda BiH ne može i neće izazvati nikakve posljedice ni po “Šume Srpske”, ni po poslovne subjekte naslonjene na to javno preduzeće.

Pašalić je konstatovao da se Ustavni sud zapetljao, jer ne bi smio da se bavi nepostojećim zakonima, već samo da ocjenjuje ustavnost postojećih zakona, kao što ne bi smio ni zakonodavnim tijelima Narodnoj skupštini Republike Srpske ili parlamentu BiH da nalaže šta smije ili ne smije biti u nekom zakonu koji tek treba da bude donesen.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *