Ozvaničena saradnja “Vode Srpske” sa Ruskom humanitarnom misijom /VIDEO/

JU “Vode Srpske” Bijeljina i “Ruska humanitarna misija”  – Moskva potpisali su danas u Bijeljini sporazum  o  humanitarno tehničkoj saradnji koji podrazumijeva i obučavanje kadrova iz Srpske u  ruskim centrima za spašavanje, ali i , ukoliko bude potrebno, kao 2014. , pružanje direktne pomoći na terenu.  

Sporazum o saradnji  Voda Srpske sa ruskom humanitarnom misijom koja već djeluje na teritoriji Srbije i Balkana sklopljen je na rusku inicijativu.  U BiH čim se spomenu Rusi odmah krenu zapitkivanja šta to konkretno znači na terenu.

Prije ovog pitanja,  prvi čovjek Voda Srpske pojasnio da se radi o ponudi koja obuvata razne vrste obuka i pomoći u situacijama koje su nam se već dešavale 2010 i 2014. godine u vrijeme poplava.

Osim obuke koju zainteresovana lica mogu dobiti u ruskom humanitarnom centru u Nišu, i organizovanja obrazovanja po programima najpoznatijih ruskih univerziteta buduća saradnja podrzumijeva i moguću konkretnu pomoć.

Ruska humanitarna misija ove godine slavi 10 godina rada. Sve je započelo idejom nekoliko prijatelja da učestvuju u spašavanju i pružanju pomoći , ali je sve za 10 godina naraslo u organizaciju koja pruža pomoć u mnogim svjetskim regionima.  Ruska pomoć  za Bijeljinu i Srpsku tokom poplave 2014. godine se koordinisala u ambasadi Srbije u Moskvi. Nakon ovog ugovora  bi se to činilo iz Bijeljine.

Predstavništvo ,,Ruske humanitarne misije” za Balkan je u Beogradu i ono se bavi prikupljanjem informacija i obradom potreba u slučaju elementanih nepogoda ili drugih vanrednih situacija. U Nišu je, kako je danas pojašnjeno,  druga organizacija  : Rusko srpski humanitarni centar, koje su orgnizovale vlade Srbije i Rusije.

Ruska humanitarna misija, kako je pojašnjeno danas potpisuje ugovor sa centrom u Nišu ili sličnim, humanitarnim,  zdravstvenim, obrazovnim ili drugim  organizacijama, o realizaciji projekata obuke. Tako bi se postupalo i kada su RS i Bijeljina u pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *