Ovo je jedan od češćih problema na autu kada dođe hladno vrijeme

Dok motor vozila radi, zadatak alternatora je da snabdijeva eletričnom energijom sve potrošače u vozilu, a da višak energije skladišti u akumulatoru. Ukoliko dođe do kvara na alternatoru, dalja vožnja neće biti moguća, a kako bi se provjerilo stanje ovog važnog dijela, potrebno je preduzeti nekoliko koraka.

Za početak, nabavite multimetar, koji je vrlo koristan, a ujedno i pristupačan alat. Podesite uređaj na mjerenje volti. Potrebno  je da obavite osnovno očitavanje na akumulatoru dok je automobil ugašen. Da biste to postigli, povežite crni i crveni kabl multimetra sa odgovarajućim klemama na akumulatoru koje su obilježene istim bojama.

Multimetar će izvršiti očitavanje, a akumulator koji je u dobrom stanju prikazaće rezultat od oko 12 volti. Potom je potrebno upaliti vozilo i ponovo povezati multimetar sa akumulatorom na isti način.

Ovog puta, vrši se očitavanje struje koju alternator isporučuje i koja bi trebalo da se kreće u rasponu od 13.9-14.3 volti. Ukoliko je rezultat niži, vašem alternatoru se vjerovatno bliži kraj, a ako je voltaža ista kao i kada je vozilo bilo ugašeno, to je znak da alternator uopšte ne radi i da mora biti zamijenjen.

Ono na šta treba obratiti pažnju, a tiče se novijih automobila, je postojanje sistema za nadzor akumulatora. Da li je vozilo opremljeno ovim sistemom vršite pregledom kabla akumulatora sa negativnim polom, navodi Autoguru. Ukoliko postoji crni konektor na negativnoj klemi ili konektor koji je uvijen oko akumulatorskog kabla sa negativnim polom, vaš automobil je opremljen ovim dodatkom.

Ovaj sistem nadzire izlaznu struju akumulatora i usklađuje funkcije alternatora u odnosu na to, a pored toga pozitivno utiče na potrošnju goriva i produžava radni vijek samog alternatora.

Kako ovaj sistem može prouzrokovati netačno očitavanje struje koju isporučuje alternator, neophodno je da pri mjerenju prethodno izmjerite voltažu akumulatora dok je vozilo ugašeno, a tek potom očitate i struju alternatora, kako biste mogli da uporedite podatke. Situacija u kojoj vaše vozilo ima problema sa paljenjem, a istovremeno je opremljeno sistemom za nadzor akumulatora, ipak zahtjeva pregled električara. No prije toga, ovo bi bile korisne smjernice za to, šta uraditi kada se upali lampica sa slikom akumulatora na instrument tabli.

(Telegraf.rs)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *