Ovčarstvo na imanju Stevića dobar oslonac održivosti gazdinstva /VIDEO/

Sa imanja semberskih domaćina u hladnim decembarskim danima širi se miris bukovog drveta koje tinja u sušari na panju i tako suši pripremljenu zimnicu od mesa i potpomaže zrenje domaćeg sira. Takvu sliku zatičemo na gazdinstvu Stevića u semberskom selu Brodac, gdje nas u okućnici dočekuje lavež šarplaninca koji mudro nadgleda štale i staje u kojima stasavaju svinje, ovce i konji.

Ovčarstvo je ovdje u centru pažnje i to rasa Il de frans. Počeci su kao i u svakom poslu bili skromni, vremenom je se priča širila i postala prepoznatljiva i na brojnim sajamskim manifestacijama gdje se Pero pojavljivao sa svojom kolekcijom ovaca.

Da bi posao napredovao, treba voljeti to što radiš, poznata je krilatica u svakoj djelatnosti, pa i u ovoj. Pero tu nema dilemu, još u djetinjstvu je kaže zavolio konje, koje i danas gaji na svom imanju.

Mnogi su stava da su konji uglavnom trošak na imanjima. Zahtijevaju mnogo ulaganja prilikom ishrane, a u poljoprivrednim radovima gdje su ranije najviše korišteni odmijenila ih je radna mehanizacija. I paradne manifestacije gdje su predstavljani graciozni konji, nisu više česte kao što su bile ranije. Kako bi se očuvala tradicija konjarstva u ovom kraju u avgustu se organizuje štraparijada priča naš sagovornik koja okupi konjanike sa svih strana i ljuditelje ovih plemenitih životinja.

Obrađuje osamdeset dunuma vlastite zemlje, iz godine u godinu nastoji da nabavi ono što od mehanizacije nedostaje, kako bi učinak radova bio bolji.

Da bi ishranio desetak plemenitih grla na farmi, prodao je kaže među njima najboljeg konja. Moje životinje kaže imaju od hrane sve što im je tokom zime potrebno. Ovce su napominje tokom cijele godine na jaslama. Ovih je dana bilo na jagnjadima kaže i dobrog pazara jer im je cijena trenutno veoma dobra.

Osim rase il de frans drži Pero i nekoliko romanovskih ovaca. Na imanju se svaštari, ali računice ima kaže Pero. Ističe i značaj podsticajnih sredstava koja se usmjeravaju poljoprivrednicima, to je kaže čist novac koji daje vjetar u leđa da se održi proizvodnja.

U posljednjih devet godina na farmi ovaca ovog domaćina  je oko stotinak grla u stadu. Potražnje za jagnjadima uvijek ima, naročito za ovom rasom ovaca koja dominira u staji Stevića.

Pero je na samom početku kupovao ovcu po ovcu kako bi formirao stado. Danas ocjenjuje da mu se posao na poljoprivrednom gazdinstvu isplati.

Svake druge godine u stado stižu dva ovna, važno je da se zbog genetike i bolje reprodukcije vodi računa o tome kaže Pero. Il de frans ovce uglavnom na svijet donose po dvoje jagnjadi.

Deset mjeseci star šarplaninac nadgleda stanje i čuva kuću i farmu. Na ovom seoskom imanju u decembru zatekli smo pravo životinjsko carstvo, koje nadgleda i čuva deset mjeseci star šarplaninac.

Tokom ovih zimskih mjeseci na stočarskim farmama posla je na pretek, ipak ima vremena i za svođenje godišnjih računa u poljoprivredi. Jasno je da ovce tokom cijele godine obezbjeđuju ovoj porodici solidne prihode i stoga Pero od ovog posla ne odustaje, već ga iz godine u godinu širi i unapređuje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *