Cijena mlijeka ne pokriva troškove na farmama muznih grla /VIDEO/

Snježni pokrivač ogrnuo je i semberske farme. Tokom zime više je i posla na gazdinstvima koja su se opredijelila za proizvodnju mlijeka, a veći su i troškovi, ali na rad smo navikli kažu poljoprivrednici. Često se može čuti da neke farme traže radnike koji bi se prihvatili dnevnih obaveza na imanjima, ipak teško da će se neko opredijeliti za ovaj posao.

Na farmi Dragojlovića trenutno je na muži oko dvadesetak krava, u proizvodnju je godinama ulagao kako bi poboljšao uslove držanja i muže, ali i pripremanja hrane, pa ga ne brinu pojačane kontrole kvaliteta mlijeka.

Zadovoljstva ipak nema među proizvođačima kada je o cijenama mlijeka riječ. Sve je kažu poskupilo, inputi u proizvodnji, žitarice koje su bitne u ishrani stoke, koncentrovana hraniva i gorivo, samo se cijene mlijeka godinama drže na istom nivou.

Kada bi se sabiralo, računica bi kažu sigurno bila na strani povećanih troškova, briga bi opteretila volju za radom ističu mljekari.

Ističu da bi u ovakvim okolnostima kako bi se olakšao život na farmama i održao stočni fond trebalo naći sredinu i povesti ozbiljnije razgovore sa mljekara o povećanju otkupne cijene mlijeka jer ako se cijene repromaterijala i stočne hrane zadrže i ubuduće na ovom nivou, farme će biti teško održati.

Na faremi Dragojlovića dnevno se sada proizvede oko 300 litara kvalitetnog mlijeka. Od posla koji se voli lako se ne odustaje, sve snage su usmjerene na što bolje rezultate u proizvodnji.

Kvalitetom mlijeka na svojoj farmi muznih grla zadovoljan je i Miroslav Vasić, veća je kaže borba za kvalitet tokom ljetnih mjeseci. Trenutno je na ovoj farmi u proizvodnji 13 krava, od dvadeset muznih grla. Dnevna proizvodnja mlijeka je oko 220 litara, a značajna količina ide i u ishranu teladi.

Cijena mlijeka kaže i Miroslav ne pokriva troškove u proizvodnji, pa i on ističe značaj premije po litru mlijeka koju proizvođačima isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede. Mljekara kojoj on predaje mlijeko razmišlja kaže o korekciji cijene jer se tokom zime na farmama bilježi i pad u proizvodnji.

Na kraju ove za poljoprivredu turbulentne godine lako je zaključiti slušajući poljoprivrednike da su im podsticaji najveći vjetar u leđa u poslu kojim se bave.

Proizvodnja mlijeka je ozbiljan posao i tako se prema njemu treba i odnositi, kažu semberski mljekari. Premija po litru mlijeka im je kažu najveća sigurnost u ovom poslu uz koju godinama nastoje održati muzna grla na farmama.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara Srpske nedavno su uputili zahtjev nadležnima za  kako su naveli oslobađanje dizel goriva za poljoprivrednu proizvodnju od plaćanja akciza i putarina. Domaća poljoprivreda je kažu opterećena brojnim problemima koje su prouzrokovale turbulencije i brojna poskupljenja na tržištu, pa bi “plavi dizel” dobrim dijelom  kažu održao ovaj sektor. Za ovaj zahtjev Udruženja mljekara čuli su i proizvođači u Semberiji. Mjera bi ističu bila dobra, ali nisu optimisti da će zahtjev poljoprivrednika biti i podržan.

Od velikog je značaja kažu mjera regresiranja goriva koju redovno iz godine u godinu podržava resorno ministarstvo.

Ali oni koji su se ozbiljno prihvatili ovog posla od svojih muznih grla ne odustaju. Uz sva iskušenja koje donose na njivama klimatske promjene nastoje da obezbijede dovoljno hrane za ishranu grla, bore se i za bolju prođu na tržištu, popravljaju uslove na farmama, zanavljaju mehanizaciju i modernizuju objekte kako bi očuvali proizvodnju kvalitetnog mlijeka koje je i bolje plaćeno.

Posla ima na pretek, ali kako smo mogli čuti od naših sagovornika mljekare svakoga mjeseca obraduje redovna isplata premije za mlijeko, jer upravo premija održava proizvodnju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.