Ovaj autić na struju od 3.700 evra je pravi hit

Broj prodatih primjeraka jeftinog kineskog električnog automobila sa cijenom od, u protivvrijednosti, 3.700 evra, u Kini je premašio broj prodatih automobila marke Tesla.

Taj veoma kompaktni model pokazao se kao pravi mali hit i doneo je kineskom proizvođaču automobila, SAIC Motoru, veliki prihod. HongGuang Mini EV sa značkom Wulinga u Kini, proizvodi se u saradnji sa američkim proizvođačem automobila General Motorsom.

Samo u prošlom mjesecu broj prodatih automobila se udvostručio u poređenju sa brojem prodatih Tesla automobila. Iako je najpopularniji model od 3.700 evra, uz doplatu od oko 415 evra može da se dobije model sa klimom, javlja BBC.

Prema riječima stručnjaka, iako kaska za Teslom u smislu dometa, jer sa jednim punjenjem prelazi tek 160 kilometara (što je sasvim dovoljno za grad), kvaliteta i veličine, mali električni automobil to nadoknađuje na polju cijene i svoje veličine. Zbog veličine automobil je moguće parkirati bilo gdje i praktičan je za velike i natrpane kineske gradove, prenosi Jutarnji.

Mali električni EV se prodao u 25.778 komada samo u januaru, dok se Tesla, za poređenje, prodao u 13.843 komada. Iako je velika razlika u broju prodatih automobila, prodaja električnih automobila više klase je u velikom porastu u Kini, gdje je kompanija Tesla samo u prošloj godini povećala prodaju za duplo.

Dobar rezultat Tesle se pripisuje lokalnoj proizvodnji, pošto Tesla vozila svoje automobile za kinesko tržište proizvodi u Šangaju, što znatno utiče na smanjenje cijene i zato najpopularniji Tesla Model 3 može da se pronadje po relativno niskoj cijeni od 32.300 dolara. Zbog dobre prodaje u Kini moguće je da ćemo malog Hong Guanga vidjeti i u drugim krajevima svijeta, pa i kod nas.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *