Otvorena izložba “Vožd Karađorđe – otac Srbije” /VIDEO/

Neki od sastavnih dijelova izložbe “Vožd Karađorđe – otac Srbije” prvi put su izneseni van teritorije Srbije u čast obilježavanja tri decenije postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a od danas do 13. maja mogu da ih pogledaju zainteresovani Bijeljinci.

Izložba  “Vožd Karađorđe – otac Srbije” prvi put je prikazana 2017. godine povodom prisjećanja na vožda Karađorđa i obilježavanja 200 godina od njegovog ubistva, podsjetili su u Bijeljini autori ove vrijedne izložbene postavke.

Izložba “Vožd Karađorđe – otac Srbije” priređena je u Muzeju “Semberije” u Bijeljini u okviru programa obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a Republike Srpske.

Na pripremanju izložbe “Vožd Karađorđe – otac Srbije” radili su autori iste više od godinu dana. Na izložbi se mogu vidjeti i portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Jovana Bjelića i Vsevolda Guljevića, portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, litografije Anastasa Jovanovića kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka.

Postavku izložbe čini više od sedamdeset eksponata hladnog, vatrenog, borbenog i ukrasnog oružja, među kojima su sablje, jatagani i noževi, puške, kubure i pištolji, sistemi paljenja na kremen, cijevi topova, kao i oružani pribor.

Pošto smo u radu u muzejima shvatili da mlađa populacija ne zna našu nacionalnu istoriju i tradiciju, hteli smo da napravimo izložbu o Karađorđu i junacima Prvog srpskog ustanka i o svemu onom što je dovelo do stvaranja savremene srpske države, kažu autori izložbe.

Prisutni na otvaranju izložbe mogli su čuti i dio priče i istorijskih činjenica o životu i djelu Đorđa Petrovića- Vožda Karađorđa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske stasalo je u dobru bezbjedonosnu agenciju u Bosni i Hercegovini, spremnu da zaštiti sve njene građane.Bezbjednost građana i očuvanje njihove imovine prioritet je u radu svake policijske uprave.

Osim u Bijeljini ova izložba je povodom obilježavanja Dana policije i tri decenije MUP-a Srpske gostovala početkom aprila mjeseca u Banjaluci, a potom je prikazana i građanima Trebinja, da bi stigla istim povodom i u Semberiju, gdje će ostati sve do 13. maja, nakon čega će biti vraćena u Srbiju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *