Osveštan hram Svetog Vladike Nikolaja u Maleševcima

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa episkopima valjevskim Isihijem i šabačkim Jeroterejem osveštao je danas novosagrađeni hram Svetog Vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog u Maleševcima kod Ugljevika.

“Osveštanje crkve je veliki događaj. Maleševci su dobili svoj osveštani hram, mjesto sabiranja, okupljanja, posta, molitve, pokajanja. Kad imamo hram, onda imamo ono što je vječno”, rekao je vladika Fotije u besjedi.

On je poručio da Srbi treba da budu uvijek sa svojom Crkvom.

Vladika Fotije rekao je da je novosagrađeni hram u Ugljeviku kopija jednog od hramova sa Kosova i Metohije.

“Treba da se vezujemo za mučeničko Kosovo, to je u svakom smislu naše predanje, naše jedinstvo i blagoslov”, ocijenio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Episkop valjevski Isihije donio je dijelić moštiju Svetog Vladike Nikolaja koji će uvijek biti u ovom hramu kako bi vjernici mogli da im se poklone.

Vladika Fotije dodijelio je Arhijerejske pohvalnice dobrotvorima koji su učestvovali u gradnji hrama među kojima su opština Ugljevik i lokalno preduzeće “Kompred”, a starješinu hrama sveštenika Srđana Vasiljevića unaprijedio u čin protojereja.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić citirao je svetitelja Justina Popovića da je “svaka crkva parče neba na zemlji”, a za mjesnu zajednicu Maleševci je rekao da je mjesto vrijednih domaćina kojima je čestitao jer su za godinu dana izgradili hram.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *