Ostojić: Boračka populacija mora da bude opšti interes Srpske

Boračka oganizacija Republike Srpske uvijek na prvo mjesto stavlja Srpsku i njen je osnovni zaštitnik, kao i njenih institucija, poručio je danas u Bijeljini predsjednik ove organizacije Radan Ostojić.

Ostojić je, nakon polaganja vijenaca ispred Centralnog spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obilježavanja slave Gradske boračke organizacije – Sveta tri jerarha, istakao da boračka populacija mora da bude opšti interes za Srpsku.

“Imajući u vidu zasluge demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, mora se posvetiti ogromna pažnja ovoj populaciji koja mora da bude opšti interes za Republiku Srpsku u smislu da njihov materijalni i statusni položaj odgovara njihovim zaslugama i žrtvi koju su dali za stvaranje Srpske”, rekao je Ostojić.

On je podsjetio da su, u julu prošle godine na Skupštini Boračke organizacije Srpske, definisani osnovni prioriteti i postavljen okvir za pregovore sa institucijama Srpske, koji su počeli u avgustu, te dodao da ima poboljšanja na nekim poljima, ali nisu u potpunosti zadovoljni.

“Pitanje svih pitanja su demobilisani borci koji su daleko najugroženija kategorija i u narednom periodu mora se raditi na poboljšanju materijalnog položaja ove kategorije. Mi smo kao prioritetni zadatak definisali uspostavljanje jedinstvenog boračkog dodatka za sve demobilisane borce”, istakao je Ostojić.

General Vojske Republike Srpske /VRS/ Momir Zec rekao je nakon polaganja vijenaca da nijedan borac, koji je svoj život utkao u temelje Republike Srpske, nikada ne smije biti zaboravljen.

“Svi borci dali su ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, branili su ove i sve prostore Srpske i izdejstvovali slobodu u kojoj mi danas živimo. Onima, kojih danas nema među nama, moramo odavati počast, nositi ih u sjećanju”, izjavio je genaral Zec novinarima.

On je rekao da je tokom rata bio u Istočno-bosanskom korpusu i na Majevici u borbenim dejstvima sve od 1994. godine, a potom je otišao na zapadno -krajiško ratište, gdje je dočekao Dejtonski sporazum i kraj rata.

“Ovdje sam sa ljudima bio skoro tri godine, bili su po mojom komandom i imao sam obavezu da danas dođem na ovaj skup, na slavu Boračke organizacije. Neka još dugo slave u miru i zdravlju i svemu dostojnom čovjeku”, istakao je general Zec.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da u Bijeljini ima 15.300 kategorisanih boraca, koji zaslužuju svako poštovanje.

“Mi smo tu da nastavimo da čuvamo tradiciju naše vojske, naše Republike Srpske i da, naravno, nikad ne zaboravimo naše poginule borce, tu smo da se poklonimo svima njima”, dodao je Stevanović.

Boračka organizacija Bijeljina danas, osim slave Sveta tri jerarha, obilježava i 14. februar – Dan Boračke organizacije Republike Srpske, Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan Prvog srpskog ustanka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *