Oštetili budžet za 5,8 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavila 30 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnovane sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet Republike Srpske za oko 5,8 miliona KM, rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

On je dodao da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Srpske u prošloj godini izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika i nepravilnog izdvajanja sredstava.

Prema njegovim riječima, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 25, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 17 preduzeća i osam fizičkih lica utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 4.827.546 KM, za koliko je oštećen budžet Republike Srpske.

“Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima: `Agrotrak` Srbac dva izvještaja, `Narval` Bijeljina, “Guzijan Pasuskuro` Laktaši i `Delta auto` Novi Grad, `San oil` Laktaši, `Impuls tel` Bijeljina, `PTM marketing` Banjaluka, zatim Opšta zadruga `Melisa` Istočno Novo Sarajevo, Omladinski komunikativni centar Banjaluka, `Eta enerdži` Zvornik, `Invester` Sokolac, `Klopa` Banjaluka, `Sinua iberika` Banjaluka, `Sistem kvalita` Banjaluka, `Optimus tehnika` Banjaluka, te preduzećima `Ekonika` Banjaluka i `Bio pelet` Banjaluka”, navodi Maričić.

Osim toga, u prošloj godini Poreska uprava Srpske je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet Republike Srpske pričinjena šteta od 173.776 KM.

Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “Maltea” Gradiška i “Biznis konsultant Janić” Banjaluka, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

U tom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesena su i dva izvještaja protiv odgovornih lica u “Uranak produktu” Banjaluka zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet Srpske pričinjena šteta od 673.531 KM.

“Zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, čime je po budžet Srpske pričinjena šteta od 107.725 KM, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u prošloj godini su podnijeli i izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću `PTM marketing` Banjaluka”, dodao je Maričić.

On ističe da se, poređenjem ovih podataka sa godinom ranije, može zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave Republike Srpske iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2020. bio intenzivniji jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, a samim tim je razotkrivena i veća šteta po budžet Republike Srpske.

U 2019. godini je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnovane sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet Republike Srpske za 3,3 miliona KM.

“Posmatrajući ove uporedne pokazatelje evidentno je da je i u protekloj godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave Srpske na terenu s ciljem razotkrivanja krivičnih djela”, naveo je Maričić i poručio da će inspektori i u ovoj godini, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *