Osobe sa invaliditetom žele dalje od margine

Osobe sa invaliditetom su na marginama društva. Prava, zagarantovana UN konvencijom, a prije svega članovi 19, 24 i 27, koji se odnose pravo na samostalan život, inkluzivno obrazovanje i zapošljavanje – ne poštuju se u cjelini.

Ovo je istaknuto na dvodnevnoj edukativnoj radionici o UN konvenciji o pravima osobama s invaliditetom i važnosti i načinima praćenja njene primjene u Bijeljini, koju su organizovali Koalicija „Kolosi“ i Grad Bijeljina.

Radionica je namijenjena prvenstveno mladim osobama s invaliditetom kako bi im omogućila da se upoznaju sa svojim pravima, ostvare napredak u određenim pitanjima i poboljšaju svoj položaj, te postanu lideri koji će o ovim temama dalje upoznavati osobe s invaliditetom. Ovakve radionice za njih su, kažu, veoma dragocjene.

Ne odustaju od borbe

Jelena Lukić živi sa suprugom u Dijelovima kod Bijeljine. Teško je pokretna i neophodna joj je personalna asistencija u svim segmentima života.

– Nigdje bez tuđe pomoći i bez prevoza ne mogu. Snalazim se zahvaljujući porodici i prijateljima. Uprkos teškoćama redovno se odazivam na ovakve radionice, jer želim da učim i napredujem – kaže ova hrabra žena, koja se sa svojom bolešću bori od rođenja.

Edukativnim radionicama i seminarima rado prisustvuje i Zlatan Lazić.

– Zahvaljujući ovom udruženju putujem i upoznajem druge gradove. Družim se s osobama koje imaju iste probleme. Za nas, koji imamo posebne potrebe, to je ogromna stvar, jer je najgore kad smo prepušteni sami sebi i zatvoreni u kući – kaže Lazić.

I u Udruženju žena sa invaliditetom „Arta“ kažu da se podrška pravima lica iz ove populacije mora pružiti na svim nivoima.

Ova nevladina organizacija osnovana je prije 20 godina, a danas okuplja oko 600 članova, od kojih je stotinak aktivnih.

Pandemija

Predsjednica „Arte“ Radmila Simić kaže da je pandemija virusa korona dosta otežala rad i ovoj organizaciji.

– Potreba za pomoć je mnogo izraženija nego ranije. Naši korisnici su uglavnom i zdravstveno i egzistencijalno ugroženi. S druge strane, nemamo mogućnost da dopremo do svakog od njih, pa nam je svaka dodatna pomoć dragocjena – kaže Simić.

Loš ekonomski položaj, nezaposlenost, nedostatak gradskog prevoza i arhitektonske barijere, personalna asistencija, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, upozorava predsjednica Aktiva mladih osoba s invaliditetom Slavena Rajić.

– Svaki korak, ma koliko bio mali, za nas je ogroman. Gradska uprava Bijeljina organizovala je servis podrške, odnosno kombi prevoz, koji besplatno koriste osobe s invaliditetom. To je dokaz da nadležni imaju sluha, pa se nadamo da ćemo postepeno rješavati naše probleme – kaže Rajić.

Koalicija “Kolosi” okuplja 13 nevladinih organizacija sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Cilj je da aktivnostima izjednače mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno da im se omogući da ravnopravno s ostalim građanima učestvuju u svim aktivnostima i segmentima društva. Sarađuju s koalicijama iz Doboja, Mostara, Tuzle, Sarajeva.

Istrajati u aktivnostima

Sekretar Koalicije, Milorad Jović, kaže da osobe sa invaliditetom moraju da znaju svoja prava, prate zakonsku regulativu i sve ono što su lokalna zajednica, Vlada RS i NS RS usvojili ili se obavezali i koliko se to zaista primjenjuje u praksi.

Iz Koalicije “Kolosi” poručuju da će nastaviti da nadležnima dostavljaju određene odluke, sugestije i prijedloge, te istrajati u aktivnostima. Jedinstvena baza podataka ne postoji, ali se pretpostavlja da na području grada Bijeljine živi oko 15.000 osoba sa invaliditetom.

(SrpskaInfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.