Osnovci upoznati o opasnostima oružja /VIDEO/

Pomoćnik komandira Policijske stanice Bijeljina dva Srećko Panić, danas je učenicima bijeljinske osnovne škole “Vuk Karadžić” održao predavanje o opasnostima koje mogu nastati nestručnom upotrebom vatrenog oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava u okviru kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija”, koju realizuju MUP Republike Srpske i UNDP.

Tokom ovog edukativnog predavanja akcenat je stavljen na opasnost od ilegalnog posjedovanja naoružanja, njegove upotrebe na javnim mjestima, te o postupanju kada se takvo oružje pronađe.

Učenici osmog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” kažu da su ovakva predavanja veoma značajna, kako za njih tako i za učenike nižih razreda. Ističu da su o opasnosti oružja slušali kako od roditelja, tako i od nastavnika na redovnoj nastavi. Kažu i da bi trebalo organizovati još ovakvih predavanja, na kojima se može mnogo toga naučiti i spoznati opasnosti koje vrebaju od oružja.

Učenici ove bijeljinske osnovne škole kažu da su bili u prilici da se upoznaju sa oružjem, između ostalog i na Danima otvorenih vrata, te drugim manifestacijama koje organizuje MUP Republike Srpske.

Učenici su na ovom predavanju upoznati i sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili da pronađe minsko-eksplozivno sredstvo.

U okviru ove aktivnosti u periodu od 16. do 27. maja biće organizovana edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike, kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje oružje nosi, već i na primjere u našoj zemlji koji su nažalost završili tragično. Takvi slučajevi su upozorenje za sve da se prema oružju treba odnositi odgovorno. Na svu sreću u Bijeljini duži niz godina nije bilo slučajeva sa posljedicama prouzrokovanim vatrenim oružjem kod mališana.

Kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija” čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima, naišla je na dobar odziv mališana edukativnim predavanjima u školama, a na području Bijeljine osim u osnovnim, ovakva predavanja do kraja mjeseca biće organizovana i u srednjim školama, uz učešće profesora i roditelja.

Kakav je inače odziv roditelja edukativnim predavanjima koja se kroz različite kampanje organizuju u školskim ustanovama s ciljem ukazivanja na ne samo ovaj, već i na druge probleme u društvu.

Legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policijsku stanicu pozivom na “122”, rečeno je na ovom predavanju . Đacima je podijeljen i edukativni materijal u okviru kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.