Opstrukcije blokiraju nastavak ulaganja u ruralni razvoj Semberije /VIDEO/

Skupština grada Bijeljina stavila je danas van snage odluku koja je predviđala ulaganje dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda u ruralni razvoj Semberije, nakon što je po tužbi gradonačelnika Ustavni sud Republike Srpske stavio van snage pravilnik Agrarnog fonda grada kojim je definisan prethodni ovakav projekat.

“Zaista je rijetka situacija da iz Gradske uprave imate tu vrstu opstrukcije da se neka investicija koja dođe u grad na sve načine pokuša minirati”, rekao je novinarima predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Riječ je o namjenskim sredstvima, naveo je Đurđević i podsjetio da je na jednoj od prethodnih sjednica Skupština grada usvojila odluku o utrošku dva miliona KM dobijenih iz Kompenzacionog fonda koja su planirana za nastavak projekta ruralnog razvoja i izgradnju infrastrukture u semberskim selima.

Đurđević je po okončanju sjednice, kojoj ponovo nije prisustvovao gradonačelnik kao prelagač određenih tačaka dnevnog reda, ni predstavnici predlagača ispred Gradske uprave, istakao da su odbornici donijeli sve odluke koje su u interesu građana.

“Nećemo da dozvolimo da zbog neodgovornog ponašanja bilo koga građani trpe posljedice”, rekao je Đurđević i dodao da je od 49 tačaka sa dnevnog reda skinuto 15 zbog nedolaska predlagača.

Prema njegovim riječima, prioritet su bili izvještaji i planovi rada javnih preduzeća i ustanova, a on je u lično i u ime Skupštine grada rekao da su ponosni na sve kulturne ustanove u Bijeljini i ocijenio da na sjajan način predstavljaju grad u okruženju i svijetu i da se imaju čime pohvaliti.

Usvojen je izvještaj Doma zdravlja, koji je u prošloj godini pružio građanima 1,8 miliona usluga, a Đurđević je potvrdio da je grad dužan ovoj zdravstvenoj ustanovi 700.000 KM.

“Loše je to i ne znam koji je razlog, da li su razlozi političke prirode treba pitati gradonačelnika, ali neshvatljivo je da štetu trpe pacijenti i zaposleni u Domu zdravlja”, rekao je Đurđević.

Vjerovatno iz istih razloga, kako je rekao, grad nije ni Banji “Dvorovi” isplatio 400.000 KM da izmiri sva poreska dugovanja koje su napravile prethodne uprave, a novac je bio obezbijeđen kroz rebalans budžeta kao podrška Skupštine banji koja pod novom upravom pozitivno posluje.

Konsolidovani izvještaji o izvršenju budžeta skinuti su sa dnevnog reda zbog odsustva predlagača, kao i izvještaj o radu gradonačelnika i prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika gradonačelnika.

“Izvještaj o izvršenju budžeta za 2022. godinu pokazuje da je grad završio godinu u deficitu od 2,2 miliona KM, da je stavka za plate zaposlenih u Gradskoj upravi probijena za milion KM, da su probijene i razne druge stavke, što pokazuje izvještaj o kvartalnom izvršenju budžeta, da su vršene nezakonite relokacije sredstava i nezakonito trošenje”, rekao je Đurđević.

On je naveo primjer da je kabinet gradonačelnika utrošio pet puta više od odobrenog iznosa, te da je na stavci rezerva za sport od 20.000 KM u prvom kvartalu potrošeno 180.000 KM.

Na sjednici nisu usvojeni izvještaji o radu Centra za socijalni rad, Banje “Dvorovi”, Agrarnog fonda i preduzeća “Eko dep” jer su u vezi sa njihovim poslovanjem u toku istražni ili pravosudni postupci, ali su usvojeni planovi rada ovih ustanova i preduzeća kako bi se u narednom periodu omogućilo njihovo nesmetano funkcionisanje i time zaštitili interesi građana.

Nije usvojen izvještaj o radu “Gradske toplane” čiji su rad odbornici kritikovali i najavljena je mogućnost tematske sjednice o ovom preduzeću kojem grad godišnje izdvaja pola miliona KM direktne subvencije.

Đurđević je potvrdio novinarima da je grad Bijeljina u prvostepenom postupku izgubio spor od preduzeća “Bijeljina gas” vrijedan 628.000 KM bez kamate.

“Mi smo u Skupštini apelovali, slali inicijative, ja sam se čak obratio preduzeću iza kojeg stoji država Srbija da probaju pronaći zajednički jezik sa gradonačelnkom, da ne tuže Gradsku upravu, ali oni nisu našli zajednički jezik sa ljudima koji vode Bijeljinu i odlučili su se na tužbu”, rekao je Đurđević.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *