Opštine konačno počele da smanjuju dugovanja

Dug lokalnih zajednica u Srpskoj po osnovu direktnih kredita na kraju 2021. godine iznosio je 365,77 miliona maraka, što je za skoro šest miliona maraka manje u odnosu na stanje sa krajem 2020. godine.

Time su opštine i gradovi nakon dužeg vremena počeli da smanjuju kreditnu zaduženost, jer taj iznos prethodnih godina stalno rastao.

U Ministarstvu finansija RS naveli su da je zaduženost manja u odnosu na isti period 2020. godine za 5,91 milion KM.

– Najveći procenat zaduženosti u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini, odnosno 2020. godini, imaju Kneževo, Novo Goražde, Bileća i Kozarska Dubica. Nijedna od navedenih opština ne prelazi zakonski limit od 18 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Načelnik Kneževa Goran Borojević naveo je da dug po osnovu kredita ove lokalne zajednice iznosi oko 15 miliona maraka.

– Nastojimo da svoje obaveze po tom osnovu servisiramo na vrijeme. Pokušavamo i putem reprograma da rasteretimo našu kasu. Za nova zaduženja nemamo prostora i banke nam zbog velike zaduženosti neće odobriti nove kredite – naveo je samo kratko Borojević i dodao da bi ovoj lokalnoj zajednici dobro došla i pomoć Vlade u vraćanju kredita koji imaju kod Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od 13 miliona maraka.

Načelnici opština Kozarska Dubice i Bileća Radenko Reljić i Veselin Vujović u petak se nisu javljali na naše pozive, tako da nismo uspjeli da dobijemo komentar koliko iznosi dug tih lokalnih zajednica. Podatke o zaduženosti nismo uspjeli da dobijemo ni iz Novog Goražda.

Savez opština i gradova RS ranije je najavljivao da će tražiti da Vlada Srpske donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa sadašnjih 18 na 25 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

– Mi smo tu inicijativu proslijedili Vladi Srpske, ali još nismo dobili nikakav odgovor o tom pitanju. Tu istu inicijativu detaljno su obrazložili i predstavnici grada Doboja, koji su tražili da do toga dođe izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garanciji RS. Mi ćemo ponovo zauzeti stav o tom povećanju limita zaduženosti lokalnih zajednica i tražiti od Vlade da se izjasni o tom pitanju. O tome ćemo zauzeti jasan stav već u martu – naveli su u Savezu opština i gradova.

Petorka bez kredita

U Ministarstvu finansija RS naveli su da direktnih kreditnih zaduženja u RS nema pet lokalnih zajednica.

Riječ je o opštini Čelinac, Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar i Rudo.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.