Opšta stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu /VIDEO/

Prema podacima gradske uprave u Bijeljini je od 1.januara do 31. avgusta ove godine u matičnu knjigu rođenih upisano 900 novorođenčadi,  456 dječaka i 444 djevojčice. U istom periodu u matičnu knjigu umrlih upisano je 1414 lica. Pored izražene stope mortaliteta djelimično uzrokovane i pandemijom virusa korona, prema indeksu starenja, Srpska spada u stadijum duboke demografske starosti.

Podaci za prvih osam mjeseci ove godine pokazuju da je stopa mortaliteta u Semberiji i dalje veća u odnosu na stopu nataliteta. Čak  514 lica  više umrlo  je u odnosu na broj rođenih u prvoj polovini godine. Za prvih osam mjeseci ove godine sklopljeno je 407 brakova.

Profesor demografije na UIS Stevo Pašalić izjavio je za Tv Arena u okviru emisije Djeca u svijetu odraslih – Politika nataliteta i demografska struktura , da je u periodu od 1996 godine do 2020 . opšta stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu, a da je  2011 godine prvi put živorođenih pao ispod 10.000. To znači da je u 18-godišnjem periodu broj stanovnika Srpske smanjen za 4,7 %.

BiH se danas svrstava  među 10 demografski najkritičnijih zemalja Evrope.

Našoj zemlji naglašava Pašalić nedostaju prvorođena djeca. Neznatno je porastao  procenat drugorođene djece . U Srpskoj je od 1991 do 2020 godine rođeno 331.555 djece , a istovremeno je umrlo 400.044 stanovnika.  Potrebno je donijeti niz elemenata kako bi stanje popravilo a među njima snažna ekonomija, poreske olakšice te kvalitetni oblici zbrinjavanja .

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *