Opasan Android propust ugrožava stotine milione korisnika

Potvrđeno je da stotine miliona pametnih Android telefona mogu biti izloženi malicioznom napadu i to zbog – kamere!

Dokazano je, kao što video prikazuje, da se Android telefoni mogu iložiti napadu i ugroziti bezbjednost podataka korisnika, koristeći se propustom u softveru kamere.

Strani mediji ovaj propust nazivaju zabrinjavajućim i vrlo ozbiljnim, a radi se o mogućnostima manipulacije dozvolama uređaja tj. Android OS-a, preko kojih napadač dobija ulaz u telefon korisnika preko Google Camera softvera.

POGOĐENI GOTOVO SVI ANDROID PROIZVOĐAČI

Ovim problemom pogođeni su gotovo svi Android proizvođači, čija je aplikacija kamere napravljena na bazi Google Camera aplikacije, a među njima i korisnici Samsung telefona. Kad se iskoristi propust moguće je bez znanja korisnika i čak i kad je uređaj zaključan praviti slike kamerom, snimati i koristiti softver prednje ili zadnje kamere. Kompanija Checkmarx, koja je propust i otkrila pokazala je da napad može da iskoristi ranjivost Android OS-a čak i kad se telefon koristi tokom poziva.

Lokacija napadača može biti bilo gde na svIJetu, jer se problem koristi izvršavanjem napada sa udaljenosti, a ako je na korisnikovom uređaju uključena lokacija i kameri data dozvola da koristi memoriju uređaja (a kojoj to kameri nije?!) napadač ima pristup i tačnoj lokaciji korisnika i njegovom sadržaju u memoriji uređaja.

Kompanije Google i Samsung su potvrdile da su njihove kamere na Pixel i Galaxy uređajima podložne ovom problemu. Google je naveo da je sigurnosna zakrpa izdata i da je proslijeđena operatorima i partnerima tj. proizvođačima telefona dalje na implementaciju.

Ostali proizvođači telefona nisu komentarisali da li su njihove kamere ranjive, ali s obzirom na to da je Google kompanija rekla da su u pitanju stotine miliona aktivnih korisnika u pitanju, sigurni smo da jesu, samo su ti proizvođači izabrali da ćute. Za sada.

Savjet svih aktera ove priče je – ažurirajte sve aplikacije redovno, svaki dan, uključujući sistemske Android aplikacije, aplikacije proizvođača vašeg telefona i aplikacije, koje ste preuzeli sami.

Za sada nema podataka da li je ranjivost iskorišćena i na koji način.

(mondo.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *