Okrugli sto o unapređenju zaštite žrtava nasilja u porodici /VIDEO/

Nasilje u porodici je veliki socijalni i društveni problem, rečeno je danas na Okruglom stolu koji je organizovala Fondacija Lara, a na kojem je bilo riječi o zaštiti i podršci žrtvama nasilja u porodici. Koje su zakonske novine i kakva su iskustva u praksi?

Do povećanja slučajeva nasilja u porodici za oko 30 odsto došlo je u vrijeme pandemije virusa korona, svjedoče pokazatelji. S toga je kažu učesnici Okruglog stola  neophodno stalno ukazivati na ovaj problem i samim tim doprinjeti boljoj primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Magdalena Tošić, majka četvoro maloljetne djece bila je žrtva nasilja u porodici, koje je kako kaže trpila i u braku, ali koje je naročito došlo do izražaja nakon sporazumnog razvoda. Njena su upornost i borba pobijedili.

Najveći oslonac i snagu da istraje dala su joj ističe djeca, koja su sportisti i odlični učenici. Sve ono o čemu su govorili danas učesnici okruglog stola Magdalena je kaže prošla kroz saradnju sa nadležnim institucijama kojima je uz izmjene zakona omogućeno da adekvatno djeluju u ovakvim slučajevima i pruže podršku žrtvama nasilja.

Nasilje u porodici je veliki socijalni i društveni problem, a Zakon koji je na snagu stupio u maju prošle godine prilagođen je Istanbulskoj konvenciji kojim se pokušava zaštititi žrtva nasilja, uvedene su dvije nove zaštitne mjere, hitne mjere zaštite i zabrana uznemiravanja žrtve nasilja. Ovim zakonom uvedena je i kategorija lice od povjerenja koje nema procesnu ulogu, ali će biti podrška žrtvi nasilja.

Okrugli sto ,,Zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici, zakonske novine i iskustva u praksi”organizovala je Fondacija “Lara”uz podršku Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva. U sigurnoj kući u Bijeljini trenutno boravi pet osoba, žena i djece, žrtava nasilja u porodici.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *