Oko 3.000 korisnika podsticaja Agrarnog fonda /VIDEO/

Iz godine u godinu raste broj korisnika podsticaja Agrarnog fonda.  Ove godine oko 3.000 semberskih poljoprivrednika ostvariće ovu podršku. Prije dva dana isplaćena su sredstva po više osnova, a već iduće sedmice trebalo bi da budu isplaćen i podsticaji za pšenicu te predato voće i povrće.

12. januara na bankovne račune 1.184 semberska poljoprivrednika uplaćeni su lokalni podsticaji po više osnova u ukupnom iznosu od 909.064 marke.

360 korisnika dobilo je ove godine krečnjak. Iz godine u godinu interesovanje za kalcifikaciju zemljišta raste u ovom kraju Srpske. Prema riječima direktora Agrarnog fonda 1.100 proizvođača u Semberiji čeka na isplatu podsticaja za pšenicu, a sredstva za ove namjene od milion maraka, kako se očekuje, trebalo bi da budu isplaćena već iduće sedmice. Na listi čekanja za isplatu podsticaja je i 187 poljoprivrednika za predato i otkupljeno voće i povrće.

Poljoprivrednici su bolje informisani o radu Agrarnog fonda i mogućnostima koje imaju, pa iz godine u godinu raste broj predatih zahtjeva za lokalne podsticaje, pa samim tim i rast broja korisnika.

13. januara stigla je i saglasnost na Pravilnik kojim se povećava iznos premije za pšenicu sa 3 na pet pfeninga po kilogramu.

Uspješno je kaže Lazarević okončan i prvi ciklus ruralnog razvoja Semberije vrijedan tri miliona KM, koji je gradski Agrarni fond sprovodio uz finansijsku podršku Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Protivnici smo bilo kakve diskriminacije u dodjeli poljoprivrednioh podsticaja, kaže Lazarević i dodaje da Agrarni fond podstiče sve poljoprivredne proizvođače sa područja Semberije koji ispunjavaju uslove.

Evidentno je dodaje Lazarević da se u aktuelnim tržišnim uslovima održivost poljoprivredne proizvodnje ne može zamisliti bez podsticaja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *