Održano predavanje na temu “Jasenovac u kulturi sjećanja” /VIDEO/

U Narodnoj biblioteci Filip Višnjić u Bijeljini sinoć je održano predavanje na temu: “Jasenovac u kulturi sjećanja”, a predavač, profesor istorije u OŠ “Knez Ivo od Semberije”  Neven Tešanović, naglasio je da je Jasenovac “najveća rana srpskog naroda”.

Mi smo kao narod dužni da gradimo kulturu sjećanja na bazi monstruoznog pokolja u Logoru Jasenovac, rekao je Tešanovi i citirao Milorada Ekmečića koji je rekao da je Jasenovac novi kosovski zavjet na čijim temeljima gradimo novu svijest kod Srba.

Direktor bijeljinske biblioteke Željana Arsenović istakla je da je predavanje veoma značajno i da je ovo svojevrstan istorijski čas o Jasenovcu i žrtvama ovog zloglasnog koncentracionog logora.

Obim zločina u Jasenovcu decenijama je, tokom vladavine komunista, bio umanjivan i marginalizovan, tako da dosta starijih nema pravu sliku o tim događajima, a djeca pogotovo, rekao je Tešanović, koji je i  nastavnik istorije u OŠ “Knez Ivo od Semberije”. On je dodao da predavanja poput ovog doprinose sgledavanju obima i karaktera ovog ustaškog zločina nad Srpskim narodom, te upoznavanju javnosti sa činjenicama, kako se ovakvo zlo nikada ne bi ponovilo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *