Održana Svetosavska akademija u Bijeljini /FOTO/

Besjednik na Svetosavskoj akademiji u Bijeljini Dragana Vesić poručila je večeras da je put spasenja kojim Sveti Sava za vječnost vodi Srbe u sabiranju naroda, nasuprot pokušajima njegovog rastakanja.

Svetosavsku akademiju organizovalo je Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” u obnovljenoj zgradi Sokolskog doma, koja je dio kulturne baštine Republike Srpske.

Dirigent Hora “Srbadija” Desanka Trakilović rekla je novinarima da su svi učesnici Akademije članovi ovog hora, a u programu su izvedena srpska, ruska i grčka djela duhovnog i svjetovnog karaktera.

“Tradicija `Srbadije` duga 122 godine vezana je za sve crkvene praznike, a Svetosavskom akademijom čuvamo srpsku tradiciju, kao što svako od nas čuva i svoju porodičnu krsnu slavu”, rekla je Trakilovićeva.

Dirigent Jelena Trakilović najavila je da će “Srbadija” ovoga ljeta na sceni Sokolskog doma izvesti premijeru opere “Knez Ivo od Semberije”.

U ime Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, skup je blagoslovio sveštenik Nebojša Draškić, koji je rekao da je Sveti Sava otac srpskog jedinstva, te pozvao srpski narod da na tom putu svetosavskom istraje, uz mudrost, slogu i hrišćansku ljubav.

“Sveti Sava sagradio je mnoge hramove, a najveći hram koji je sagradio je njegov narod, od živog čovjeka, i Sveti Sava neće biti zaboravljen dok je srpskog naroda”, istakao je on.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je na svečanoj akademiji da svetosavski zavjet pokazuje kako narod, sa vjerom u Boga i pravdu, može da čini velike poduhvate i u najteža vremena i istakao da su svi Srbi dio jednog naroda, bez obzira gdje žive.

“Potrebno nam je jedinstvo i stabilnost za napredak i ne mogu nikakva teška vremena biti izgovor da gradimo sela i gradove i da sami sebe činimo naprednijim i bližim Bogu”, rekao je Petrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *