Održana obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente /VIDEO/

Udruženje „Porodični krug“ iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“, realizuje projekat „Da to sam ja“, s  ciljem  upoznavanja javnosti o obrazovnim potrebama Roma. Iako je ostvaren napredak u oblasti  obuhvata romske djece u osnovnom obrazovanju, potrebno je najmlađim Romima omogućiti i pohađanje predškolskih ustanova u Srpskoj.

Projekat „Da, to sam ja“ podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske  a ima za cilj da podigne svijest šire javnosti o važnosti uključivanje sve djece u proces  obrazovanja.U okviru projekta biće realizovana obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente, s ciljem unapređivanja njihovih kompetencija u radu sa djecom i porodicama iz osjetljivih kategorija stanovništva, sa naglaskom na romsku populaciju.

Projekat je namijenjen razvijanju svijestio obrazovnim potrebama Roma , kažu u Udruženju “Porodični krug”.

Osnovnu školu u Republici Srpskoj pohađa 394 djece iz romske populacije, i to u 20 osnovnih škola, iz 11 opština i gradova.U okviru projekta organizovana je i  obuka za vaspitače, učitelje i romske asistente, sa naglaskom na romsku populaciju.

Trenutni obuhvat u Republici Srpskoj je oko 25 %, što je izuzetan napredak u odnosu na 2016. godinu, kada je obuhvat bio 14,5%.  Međutim, poseban problem predstavlja  uključivanje djece iz osjetljivih kategorija stanovništva u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Naročito je izazovno pitanje uključivanja romske djece u vrtić i osnovnu školu, kao i redovno pohađanje osnovne škole od strane djece romske populacije.

Koliki je značaj obrazovanja prepoznala je i Sanita Smajić, jedina Romkinja u Bijeljini koja je završila osnovnu i srednju škola i sada pohađa fakultet. Opredjelila se za smjer vaspitača na Pedagoškog fakultetu u Bijeljini jer kako kaže smatra da je predškolsko obrazovanje jako bitno za napredak djece.

U okviru projekta realizuju se brojne aktivnosti a među njima i okrugli  stolovi  i radionice u Prnjavoru, Doboju i Bijeljini, tokom decembra 2021. godine.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *