Održan okrugli sto na temu borbe protiv korupcije u radu inspekcijskih organa /VIDEO/

Danas je u Bijeljini održan treći po redu Okrugli sto na temu zajedničke saradnje i borbe protiv korupcije u radu inspekcijskih organa. Udruženja za zaštitu potrošača iz Srpske i Republički inpektorat zajednički rade na unapređenju zaštite potrošača, rečeno je na ovom skupu. Smjernice koje predlažu pomoćiće inspektorima u njihovom radu a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o inspekciji.

Iz Udruženja “Don” podsjećaju da su Vlada Srpske, ministarstvo trgovine i turizma te Republički inspektorat u skladu sa svojim nadležnostima posvećeni borbi protiv korupcije, čemu su im se pridružila i udruženja koja zastupaju prava potrošača. U prethodnih nekoliko mjeseci analizirali su kažu Zakon o inspekcijama i Zakon o zaštiti potrošača, pa su tako i ustanovili da postoje određene nedorečenosti, koje otvaraju prostor za sumnju na korupcijske aktivnosti u postupanju inspekcijskih organa, ističe izvršna direktorica prijedorskog udruženja potrošača.

S obzirom da pomenuta dva zakona nisu usklađena u mjeri kako bi trebalo, smjernice do kojih se došlo zajedničkim radom će umnogome pomoći da prevaziđemo ove nedostatke, kaže Marićeva. Prema njenim riječima primjećeno je i da se evidencija o broju prigovora potrošača ne vodi na adekvatan način.

U bijeljinskom Udruženju “Zvono” kažu da su prošle godine zaprimili više od 1000 žalbi potrošača, nije mali ni broj primjedbi naročito kada je riječ o proizvodima koji su zahtijevali reklamaciju, gdje do izražaja dolazi neusklađenost u primjeni dva zakonska rješenja.

U ovom periodu kaže ona urađeno je i uputstvo namijenjeno svim tržišnim inspektorima kako na republičkom tako i na lokalnom novou, u kojem je jasno naznačeno na šta bi trebalo obratiti pažnju pri inspekcijskim kontrolama, a što propisuje i Zakon o zaštiti potrošača. Ovo će napominju u Udruženju “Don” mnogo pomoći inspektorima u njihovom radu.

Nakon izrađenih smjernica koje će uskladiti primjenu dva zakonska rješenja, na potezu je Vlada Srpske kojoj će dokumenti na kojima su radila udruženja biti proslijeđeni na usaglašavanje.

Godišnja inflacija u maju u Republici Srpskoj iznosi nevjerovatnih 13,2 odsto, a najviše je poskupjelo gorivo i hrana. Po podacima Zavoda za statistiku RS, hrana je u maju skuplja za čak 22,3 odsto, a prevoz za 31,2 odsto u odnosu na peti mjesec prošle godine.Svi proizvodi su znatno skuplji u odnosu na prošlu godinu. Na rast cijena ali i sumnju na zloupotrebu kod njihovog formiranja na tržištu ukazuju građani udruženjima potrošača, pa su se mnogi trgovci našli i pod lupom inspektora u posljednjih nekoliko mjeseci.

Iz Udruženja koja zastupaja prava potrošača u Srpskoj ističu da je tokom prošle godine došlo do veoma značajnih i važnih izmjena u Zakonu o zaštiti potrošača, što je sada potrebno implementirati i u praksi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.